Cresterea copilului

#copii #copii antisociali

Din ce cauze surprinzatoare pot ajunge copiii sa fie antisociali

Tehnologia afecteaza capacitatea de a intretine relatii sociale sanatoase, potrivit unui studiu realizat de Halifax Insurance Digital Home Index (HIDHI). Copiii si tinerii sunt mai expusi riscului de a deveni antisociali, din cauza faptului ca tind foloseasca dispozitivele tehnologice excesiv, mai mult decat adultii.

HIDHI a realizat un sondaj pe un esantion de 2002 persoane cu varste cuprinse intre 12 si 50 de ani, din care reiese ca adolescentii isi verifica telefonul mobil de cateva ori pe ora, uneori chiar si in timpul mesei, iar unii dintre ei il folosesc pentru a comunica chiar si cu persoanele care se afla in aceeasi casa. Iar telefonul mobil nu este singurul dispozitiv care ii determina pe copii sa devina antisociali.

Televizorul si jocurile video

Un studiu realizat in 2008 de Family Trends arata ca 9 din 10 copii au acces acasa la un televizor conectat prin cablu la o multitudine de canale TV. 4 din 10 copii au televizor chiar in propria camera si petrec aproximativ 2,7 ore pe zi urmarind programele de televiziune.

Un alt studiu realizat in iulie 2010 si publicat in revista "Pediatrics" arata ca jocurile video afecteaza imaginatia copiilor si creativitatea, pe care in trecut le dobandeau prin lectura si inventarea propriilor jocuri. In plus, jocurile video pot avea efecte si asupra capacitatii copiilor de a fi atenti si de a se concentra.

Computerele si internetul

Un raport emis de agentia de cercetare a pietei Childwise a dezvaluit ca adolescentii si copiii prefera activitatile in fata computerului, in locul celor sociale. Cei care au acces la internet petrec in medie 1,7 ore pe zi pe internet si inca 1,5 ore jucandu-se pe console.

Cercetarea arata ca unii dintre copii ajung sa petreaca pana la 6 ore pe zi in fata computerului, iar acest lucru le creeaza o dependenta care ii impiedica sa mai comunice cu parintii sau cu prietenii lor.

Telefoanele mobile

Daca in 1997 doar 20% din populatie detinea telefoane mobile, in 2007 acest procent a crescut pana la 78% si este inca in crestere. In 2009, 50% dintre copii de 5-10 ani din Marea Britanie aveau telefoane mobile, iar pentru categoria de varsta cuprinsa intre 11 si 16 ani, procentul era de 95%.

Telefoanele mobile sunt folosite pentru apeluri, pentru mesaje text, pentru email si, mai nou, pentru aplicatii si retele de socializare. Conform unui raport realizat de Ofcom's Communications Market, un adolescent trimite peste 1700 de mesaje text pe an.

Foarte multi tineri folosesc telefoanele mobile chiar si atunci cand se intalnesc cu prietenii lor, iar din cauza acestui fapt atentia lor si implicarea in conversatie sunt deficitare. Mai mult de atat, unii dintre ei prefera sa comunice online sau prin mesaje, chiar si atunci cand ar putea sa interactioneze in mod direct.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului