Cresterea copilului

#dieta vegana #dieta vegetariana # alimentatie copii #copii

Dieta vegetariana nu este suficienta pentru nevoile copiilor! STUDIU

Dieta vegetariana este din ce in ce mai raspandita. Multi parinti care sunt vegetarieni si cred ca acesta este un stil de viata sanatos, isi hranesc si copiii in acelasi mod.

 

Dietele vegetariene sunt apreciate si de copii, in special de adolescenti, care pot lua deja decizii cu privere la ce vor sa consume. Insa, in ciuda faptului ca pentru adulti dieta vegetariana este suficienta, sudiile arata ca in cazul copiilor si adolescentilor, o astfel de alimentatie nu este suficienta pentru o dezvoltare adecvata.

Rezultatele acestor studii vor fi dezbatute in cadrul unei noi conferinte INOVALIMENT, organizata de Senatul Stiintific al Fundatiei Dan Voiculescu, in parteneriat cu Kilostop Junior, scrie antena3.ro.

Specialisti in nutritie pediatrica vor analiza avantajele si dezavantajele dietelor vegetariene in dezvoltarea armonioasa a copiilor in cadrul unui eveniment care va avea loc online, pe 23 septembrie.

Avand in vedere trendul ascendent al adoptarii unei diete vegetariene sau chiar vegane, oamenilor de stiinta au provocarea de a cerceta rezultatele nutritionale ale copiilor care urmeaza diete vegetariene si efectele acestor diete asupra dezvoltarii lor.

"Este foarte important sa fie vegetale in alimentatia unui copil, pentru ca sunt fibre, vitamine minerale, dar in unele ghiduri si chiar in unele studii mai vechi, apare un risc foarte mare de malnutritie, de anemie sau de deficit de fier, tocmai pentru ca daca scoatem proteina vegetala cu totul si nu stim sa o suplinim cu proteina animala de buna calitate ", spune Amalia Arhire, medic primar endocrinolog si nutritionist KiloStop Junior.

Un studiul realizat in 2021, in Marea Britanie, dar si un studiu realizat in 2022, in Canada, arata ca o astfel de alimentatie este benefica pentru o inima sanatoasa si un risc mai scazut de boli cardiovasculare, dar prezinta un risc de dezvoltare osoasa deficitara.Concluziile celor doua studii arata ca aceste diete pot fi sigure pentru copii, atata timp cat sunt supravegheate de un specialist in nutritie pediatrica.

"Mi se pare foarte important sa existe studii, pentru ca toate ghidurile vechi, ba chiar ultimul ghid de nutritie a Organzatiei Europene de Pediatrie recomanda clar impotriva dietelor vegetariene la copii. In timp ce cresc e nevoie sa stim ce fel de proteina trebuie sa ii dam, pentru ca unui copil in crestere ii trebuie cel mai mare continut de proteina pe kilogram/corp", adauga medicul Amalia Arhire.

 "Nutritia pediatrica se afla intr-un stadiu incipient, motiv pentru care si studille sunt destul de limitate. In acest au aparut doua astfel de rezultate, studii de cercetare si ne propunem sa le analizam impreuna cu specialistii nostri", a declarat Lacramioara Frasineanu, manager proiecte Senatul Stiintific al FDVDR.

Evenimentul face parte din seria conferintelor cu public larg, din cadrul programului INOVALIMENT si isi propune sa dezbata argumentele pro si contra alimentatiei vegan-vegetariene la copii.

Rezultatele acestor studii vor fi dezbatute in cadrul unei noi conferinte INOVALIMENT, organizata de Senatul Stiintific al Fundatiei Dan Voiculescu, in parteneriat cu Kilostop Junior.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului