INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#vocabular #copii #lectura #inteligenta

Dezvoltarea vocabularului la copii

Dezvoltarea vocabularului unui copilul este un lucru esential in perioada de crestere, iar pregatirea micutului in acest sens este un proces care trebuie facut inca din primii ani de viata. Mai exact, cel mai propice moment de invatare si educare este atunci cand copilul incepe sa spuna primele cuvinte .


Creierul copiilor de varste fragede este asemanator cu un burete, ceea ce inseamna ca asimileaza cu usurinta toate informatiile noi. De aceea, in perioada copilariei este momentul in care este recomandat ca parintii sa insiste pe dezvoltarea vocabularului copiilor si implicit pe modul corect in care acestia trebuie sa vorbeasca.


Iata cateva modalitati prin care iti poti ajuta copilul sa-si dezvolte vocabularul

 

Citeste-i carti


Daca inca nu a invatat sa citeasca, alege cele mai potrivite carti si citeste-i in fiecare zi sau seara, inainte de culcare. Astfel, copilul va absorbi toate cuvintele noi, propozitii deja formate si va invata modul corect de aranjare a cuvintelor intr-o propozitie.  In acest fel, copilului ii va fi mai usor sa foloseasca cuvintele in vorbire si sa formeze propozitii corecte si frumoase.


Atunci cand invata literele si cifrele, motiveaza-l sa citeasca singur, dupa care sa vina sa-ti arate cat de mult a reusit sa invete fara ajutorul cuiva.


5 cuvinte noi pe saptamana


Dupa varsta de  4 – 5 ani, ii poti pregati copilului o lista de cuvinte noi pe care sa le invete saptamanal. Deschide dictionarul explicativ al limbii romane si fa o lista cu 5 cuvinte noi, spune-i-le si explica-i-le. Ofera-i micutului toate informatiile necesare, iar daca nu intelege foarte bine explicatia din DEX, incearca sa simplifici lucrurile si sa ii oferi o definitie mai usoara.


Totodata, dupa invatarea celor 5 cuvinte noi, stimuleaza-l pe copil sa le utilizeze in vorbirea zilnica, insa este recomandat sa le foloseasca si parintii pentru ca astfel ele sa ii intre in reflex si sa faca parte din vorbirea obisnuita.


Cel mai bine ar fi sa incepi cu diverse cuvinte pe care acesta le utilizeaza in mod frecvent, ca de exemplu:

 

  • Mancare – alimente, alimentatie;
  • Citire – lectura;
  • Masina – autoturism, autovehicul;
  • Numere – cifre.


Jocuri de cuvinte


Pentru ca invatarea este mai usoara atunci cand este implicata si un pic de distractie, opteaza pentru varianta jocurilor de cuvinte. In acest fel copilul tau va asimila mai usor cuvintele noi, iar tie iti va fi mai usor sa ii explici ce inseamna fiecare cuvant. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat jocul pe echipe (copilul sa joace in echipa cu un adult care sa il indrume).


Cele mai bune jocuri de cuvinte:

 

  • Scrabble ,
  • Fazan,
  • Cine gaseste rima.


integrame pentru copii


La chioscurile de ziare se gasesc foarte multe reviste pentru copii care contin integrame sau chiar reviste specializate pe integrame, special create pentru micuti. Integramele stimuleaza creierul si maresc perspicacitatea copiilor.


In mod sigur nu va avea raspunsuri pentru toate casutele, motiv pentru care este recomandat sa stai pe langa micut atunci cand acesta dezleaga integramele si sa-l ajuti atunci cand observi ca are nevoie.


Desene si filme


Anumite desene si filme pentru copii sunt foarte bune pentru stimularea vocabularului copiilor. Acesta contin cuvinte noi care vor atrage atentia si vor starni curiozitatea copiilor. Totusi, alege cu atentie desenele si filmele pe care le poate vedea copilul. Acestea trebuie sa fie lipsite de violenta sau cuvinte nepotrivite varstei lui.


Sfat! Incearca sa vorbesti tot timpul cat mai corect si apostrofeaza-l atunci cand face greseli in vorbire sau in scris. Nu este indicat sa il certi, ci doar sa ii atragi atentia asupra greselii.


Sursa foto : ecmqualitymark.org

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top
Top