Spiritul de echipa presupune implicarea copilului intr-o activitate de grup care are un scop bine determinat si cooperarea lui cu ceilalti copii in vederea atingerii obiectivului propus. Deprinderea spiritului de echipa inca din anii copilariei creeaza fundatia pentru reusitele si felul in care se va descurca copilul la maturitate!
Ce presupune spiritul de echipa?
Aceasta aptitudine presupune in primul rand implicarea copilului intr-o activitate de grup. Sporturile de echipa sunt cel mai bun exemplu in acest sens. Acestea ajuta cel mai mult la modelarea acestei calitati in randul micutilor.
O alta calitate importanta implicata in acest proces este cooperarea. Copilul trebuie sa invete si sa puna in aplicare tehnici de cooperare pentru ca efortul grupului sa se finalizeze cu succes atingerea obiectivului vizat.
Pre parcursul lucrului in echipa copiii se vor confrunta cu situatii conflictuale in care nu se vor pune de acord, se vor certa si se vor invinui reciproc. Unii dintre ei vor avea tendinta sa renunte inainte de a incerca sa depaseasca problemele.
Tocmai de aceea, pe parcursul intregului proces copiii vor fi nevoiti sa invete - cu ajutorul tau - anumite valori si abilitati care sunt folosite in consolidarea spiritului de echipa. Pe langa cooperare, se mai numara si responsabilitatea, increderea, comunicarea sau prietenia.
Cum ajuti la dezvoltarea spiritului de echipa la copil?
Spiritul de echipa se formeaza la copii in timp, dar numai daca parintii au grija sa ii ajute sa dezvolte aceasta aptitudine. Este important in acest sens sa implici copilul de cand este foarte mic in activitati si jocuri de grup.
Este esential ca aceste activitati sa aiba intotdeauna un scop bine definit. Numai asa va avea ocazia sa invete si sa deprinda toate valorile esentiale enumerate mai sus.
Apoi, trebuie sa fii langa el si sa il incurajezi constant sa mearga mai departe, sa nu renunte cand da de greu, sa gandeasca si sa gaseasca solutii impreuna cu ceilalti la problemele pe care le intalneste in cale si sa nu se teama de esec.
Insa cel mai important este sa il incurajezi sa isi sustina partenerii de joaca sau de proiect si sa conlucreze cu ei in vederea atingerii scopului propus.