INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

# pregatire copil #incepere gradinita #gradinita

Despre pregatirea copilului pentru inceperea gradinitei

Inceperea gradinitei este un moment important si emotionant atat pentru parinti, cat si pentru copil. Reprezinta inca un pas spre maturizarea celui mic si integrarea lui in colectivitate, iar temerile si emotiile sunt justificate. De aceea, pregatirea unui copil pentru inceputul gradinitei  trebuie atent planificata, atat in ceea ce priveste rechizitele si alte lucruri de care va avea nevoie, cat si din punct de vedere psihologic. In continuare, iti vom spune cum poti pregati copilul pentru gradinita.

 

De ce lucruri are nevoie un copil la gradinita

Chiar daca gradinita nu este la fel de solicitanta ca scoala, copilul tot va avea nevoie de diverse rechizite si, spre deosebire de scoala, de alte lucruri. Spre exemplu, o mare atentie trebuie acordata ghiozdanelului. Acesta trebuie sa nu fie foarte mare, sa fie usor si confortabil pentru copil. In magazine se gasesc numeroase ghiozdane gradinita baieti sau fetite, asa ca ai de unde alege.

In acest ghiozdanel, copilul va avea pachetelul (daca este nevoie, in cazul in care nu se ofera de la gradinita) si o sticla cu apa. Pe langa apa si mancare, foarte important este si un set complet de haine de schimb, in cazul in care copilul se murdareste sau are diverse accidente. Acest set trebuie sa includa lenjerie intima, sosete, tricou si pantaloni. Pentru igiena personala, este nevoie de servetele umede si uscate. Nu trebuie uitate periuta si pasta de dinti, ce vor fi folosite dupa masa principala, inainte de somn.

Din bagaj nu pot lipsi papuceii de interior, care trebuie sa fie usor de incaltat si sa nu alunece, pentru a mentine curatenia si pentru a fi cat mai confortabili pentru activitatile din interior. Pe langa acestea, materialele pentru activitati, cum ar fi un set de colorat pentru copii, creioanele, cariocile, lipiciul si foarfeca, sunt frecvent utilizate la gradinita. Acestea ar trebui sa fie de buna calitate si sigure pentru cei mici. Unele gradinite solicita, de asemenea, dosare sau caiete speciale pentru activitati, pe care este bine sa le ai pregatite din timp. Totusi, pentru a nu omite nimic esential sau a nu cumpara lucruri in plus, ideal este sa discuti cu educatoarea despre acest aspect.

Cum pregatesti copilul pentru schimbarea adusa de gradinita

Pe langa pregatirea fizica, este esentiala si pregatirea din punct de vedere psihologic, pentru a face fata schimbarilor pe care le implica inceputul gradinitei. Parintii ar trebui sa vorbeasca despre gradinita intr-un mod cat mai frumos, pozitiv. Copilul trebuie sa inteleaga faptul ca va avea ocazia sa cunoasca noi prieteni, sa se joace cu jucarii noi si sa invete lucruri interesante si distractive. Este important ca el sa perceapa gradinita ca pe o experienta placuta.

Daca este posibil, ar fi ideala o vizita la gradinita, inainte ca aceasta sa inceapa. Astfel, copilul va putea sa se familiarizeze cu noul mediu, sa cunoasca educatoarele si sa vada locul unde va petrece timpul. Acest lucru va reduce anxietatea si va face tranzitia mai usoara. O alta metoda eficienta este jocul de-a gradinita acasa. Se pot simula diverse activitati si situatii care vor avea loc la gradinita, cum ar fi ora de masa, joaca sau activitatile educative. Acest joc de rol il va ajuta pe copil sa inteleaga mai bine ce va urma si sa se simta mai confortabil.

Este important pentru copil sa isi exprime sentimentele si sa fie asigurat ca este in regula sa fie emotionat sau ingrijorat. Parintii trebuie sa ii ofere atentie si sprijinul de care are nevoie pentru a se simti in siguranta. O rutina zilnica, inainte de inceperea gradinitei, ii va oferi copilului un sentiment de siguranta si predictibilitate; de aceea, este important un program regulat de somn, mese si activitati. O rutina bine stabilita va ajuta si la reducerea stresului si la adaptarea mai usoara la noul program.

Asadar, daca un copil este obisnuit inca dinainte de inceperea gradinitei cu tot ceea ce inseamna aceasta experienta, tranzitia de la cresa la gradinita sau de acasa la gradinita va fi mult mai usoara. 

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top