Cresterea copilului

#deshidratare #bebelus #mama #sanatate #ingrijire #lapte #copil

Deshidratarea la bebelusi

Deshidratarea este o problema destul de comuna in randul nou-nascutilor si a bebelusilor, pentru ca organismul micutilor pierde usor apa si minerale, acestea fiind mai greu restabilite decat la adulti.

Deshidratarea nu este o problema ce trebuie amanata, fiind nevoie sa consulti un medic. Acesta va evalua cauzele care stau la baza deshidratarii si in functie de gravitatea acestora, iti va prescrie un tratament.

 

Printre semnele care te anunta ca bebelusul este deshidratat, se numara:

 

  • Pielea si buzele uscate
  • Mai putine scutece ude decat de obicei
  • Plans fara lacrimi
  • Urina de culoarea galben inchis
  • Respiratie alerta
  • Ochi infundati in orbite
  • Mainile si picioarele sunt reci
  • Bebelusul este agitat, somnoros sau irascibil


Printre cauzele care pot duce la deshidratare , se numara:

 

Febra

 

Febra reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze responsabile de aparitia deshidratarii. In acea stare, corpul transpira in incercarea de a se „racori”. Este posibil ca febra sa fie insotita si de respiratia greoaie. In cazul acesta, bebelusul trebuie sa consume multe lichide. Consuma medicul daca micutul refuza lichidele, pentru a-i administra tratamentul corespunzator.

 

Supraincalzirea

 

Bebelusul va transpira destul de repede daca este lasat prea mult in soare, este foarte activ sau este imbracat necorepsunzator. De asemenea, temperatura ridicata a camerei il va face pe copil sa piarda din lichide. Atunci cand este cald, ofera-i bebelusului mai multe lichide decat de obicei.

 

Diareea acuta

 

Diareea acuta este determinata de problemele intestinale si reprezinta  una din cauzele care duc la deshidratarea rapida a bebelusului. Daca micutul se confrunta cu astfel de simptome, este indicat sa ii oferi lapte matern sau lapte din comert. Evita insa sucurile din fructe, pentru ca vei inrautati situatia.

 

Bebelusul vomita

 

Alaturi de febra si diaree, voma duce rapid la deshidratarea organismului.  In cazul acesta, ofera-i bebelusului o cantitate foarte mica de lichide, urmand sa o maresti pe parcurs daca bebelusul poate sa retina lichidele.

 

Refuza sa bea

 

Daca bebelusul refiza sa consume liochide, atunci este posibil ca acesta sa aiba dureri de gat, la nivelul guritei, al mainilor sau al picioruselor. Nu il forta pe bebelus sa inghita lichide, ci consulta medicul.

 


Cum poti trata deshidratarea?

 

In momentul in care ai observat unul din semnele deshidratarii la bebelus, trebuie sa il duci imediat la medic. Printre solutiile pe care acesta ti le poate prescrie, se numara:

 

  • Administrarea de solutie de rehidratare pe cale orala (SRO).
  • Alaptarea sau oferirea solutiei de lapte praf.
  • Administrarea de medicamente pentru durere, in cazul in care copilul are probleme cu inghitirea lichidelor.
  • Imbracamintea corespunzatoare pentru bebelus, ferirea acestuia de soare si mentinerea unei temperaturi optime in camera copilului .

 

 

Cum poti preveni deshidratarea?

 

Parintii trebuie sa se asigure ca bebelusul consuma cantitatea optima de lichide necesara zilnic. De asemenea, acestea trebuie suplimentate in zilele deosebit de calde. Alapteaza-ti copilul sau ofera-i biberonul, iar daca micutul are peste patru luni, atunci poti incepe sa ii oferi si apa, pana in aproximativ 10 ml pe zi, cel putin pana cand incepe sa consume si alimente solide. Cantitatea de apa se poate mari dupa aceea. Asigura-te ca micutul nu este imbracat prea gros si nu il lasa prea mult la soare.

Sursa foto : parentingforums.com.sg

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului