Cresterea copilului

#depresie #facebook #depresie copii #depresia facebook #depresie adolescenti

Depresia Facebook la copii

Copiii si adolescentii din generatia actuala devin din ce in ce mai obsedati de retele sociale cum ar fi Facebook si Twitter, in primul rand din nevoia de a fi tot mai populari, de a incerca sa para ceva mai mult decat sunt in realitate, dar si pentru a se imprieteni cu oameni pe care nu ar avea curaj sa ii abordeze in viata reala . Conform psihologilor, acest tip de socializare provoaca in timp o depresie care poate avea o forma usoara usoara, pana la foarte grava.

Prietenii de pe Facebook provoaca depresie


Acest fenomen apare in special atunci cand un copil este ignorat in viata reala de cei care ii sunt prieteni pe site-urile de socializare. Exista o anumita zona de confuzie in care adolescentii isi fac false iluzii in ceea ce ii priveste pe amicii care le scriu pe Wall. In plus, aceasta situatie apare in special atunci cand adolescentii ajung sa fie in concurenta pentru cel mai mare numar de prieteni de le Facebook
 

Retelele de socializare duc la suicid


In luna mai a anului 2010, un adolescent american a fost gasit mort in casa dupa ce a primit o serie de amenintari pe Facebook. Una dintre persoanele din lista sa de prieteni de pe reteaua de socializare, l-a amenintat pe adolescentul in varsta de 15 ani ca il va ataca la scoala, in vazul tuturor.

Hartuirea online alaturata ideii ca prietenii de pe Facebook vor fi martori ai unui moment extrem de jenant, provoaca dezechilibre psiho-sicale, care se pot termina cu o sinucidere.
 

Facebook influenteaza activitatile normale ale tinerilor


Se pare ca adolescentii pierd cu desavarsire notiunea timpului atunci cand isi petrec timpul pe Facebook, ceea ce inseamna ca acestia nu isi mai fac temele, nu mai mananca, amana momentul dusului, evita sa mai discute cu oamenii importanti din viata sa reala (parinti, familie, prieteni etc), iar in anumite cazuri nu dorm noaptea din cauza retelelor sociale. Asadar, Facebook interfereaza cu viata sociala a adolescentului, iar mai mult decat atat, acest site ii afecteaza si starea de sanatate.
 

Ce ar trebui sa faca parintii?


In prima faza, parintii sunt singurii care pot lua masuri. Inainte de orice, ar fi bine sa monitorizezi activitatea copilului pe Facebook. Fa-ti si tu un cont si adauga-l in lista ta de priteni, astfel incat sa fii la curent cu tot ce face pe site-ul de socializare.

De asemenea, ar fi bine sa ii impui un program strict in ceea ce priveste accesul la internet. Stabiliti impreuna care sunt indatoriile sale zilnice, astfel incat pe langa temele pe care le are de facut pentru scoala si pe langa celelalte activitati normale, sa aiba si 20 - 30 d eminute de acces la internet. Ai grija insa sa nu pici in capcana in care te roaga sa-l mai lasi sa stea putin pentru ca are "ceva de facut pentru scoala". Daca insista cu aceasta problema, ofera-te sa il ajuti sa caute pe internet tot ce are nevoie.

De asemenea, este recomandat ca laptopul/computerul sa nu se afle in camera copilului , ci intr-una din camerele la care toata lumea are acces. Astfel, risti ca adolescentul sa isi petreaca noptile pe internet, iar randamentul sau scolar sa scada considerabil si sa isi puna in pericol si viata sociala in general.

In cazul in care simti ca situatia a scapat de sub control, cere ajutor specializat. Un psiholog te va ajuta in aceasta situatie fara probleme.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului