Cresterea copilului

# copii cuminti # copii obraznici #greseli educatie #empatie copii #povesti copii # educatie copil

De ce trebuie sa-i spunem povesti copilului. 3 motive esentiale

Povestile au un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea copiilor. Dincolo de faptul ca ii tin departe de gadgeturi, ii ajuta sa dezvolte abilitati importante. Iata deci de ce ar trebui sa le cititi si apoi sa-i incurajati sa citeasca si singur povesti:

1. Isi dezvolta limbajul 

Atunci cand citesti povesti micutului tau, rar, pronuntand anumite cuvinte asociate cu imagini apasat, el va reusi sa pronunte mai repede si mai usor, dezvoltandu-si limbajul. In plus, odata cu varsta, vocabularul sau se va imbogati intr-un ritm mai alert, tocmai pentru ca povestile ne ajuta sa aducem in fata copilului cuvinte si mai putin uzate in limbajul zilnic. 

2. Isi dezvolta imaginatia 

Un alt rol important al povestilor este cel de dezvoltare a imaginatiei. Intamplarile prin care trec personajele preferate il vor face pe cel mic sa-si imagineze aventurile, sa mearga mai departe de limitele si literele cartii. Cand va povesti despre ce a citit sau i s-a citit se va activa functia reprezentarii, povestind ce a vazut in imagini, dar si imaginatia - veti vedea ca, de multe ori, cei mici au tendinta de a "inflori". Mai mult, refac scenariul povestii in jocul lor, o imbogatesc si modifica dupa bunul plac.  

3. Invata ce este empatia 

Nu le cititi copiilor doar povesti vesele. De multe ori, acestea pot avea un efect terapeutic, ii ajuta sa inteleaga mai bine ce s-a intamplat de exemplu cu bunicul care nu mai vine in vizita sau cu catelul din parc care merge schiopatand. De asemenea, intamplarile mai mult sau mai putin fericite prin care trec personajele pot deschide subiecte importante de discutie. Copiii trebuie sa invete ca viata nu este mereu vesela si sa invete cum sa faca fata tristetii, fricii, dezamagirilor etc. Toate aceste emotii fac parte din viata noastra si a lor. 

Foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului