Cresterea copilului

#sfaturi parenting # mama copii #mama obosita # cum sa cresti copilul #parenting

De ce sunt mamele mereu obosite. Remedii incercate

A fi mama echivaleaza aproape intodeauna cu a fi obosita incontinuu. De ce? Specialistii dau cateva explicatii care s-ar putea sa va puna pe ganduri.

Oboseala vine si fizic din cauza schimbarilor hormonale din organism, a kilogramelor acumulate care suprasolicita sistemul osos si articulatiile, dar mai ales pe fond psihic. Mama, involuntar, se simte responsabila de tot ceea ce tine de copil si intra intr-o stare de hipervigilenta care nu o lasa sa se odihneasca nici macar atunci cand doarme. Paradoxal, am spune, insa acest fapt este confirmat de psihologi. 

In plus, mama trebuie sa se ocupe de copil, insa si de casa si de tot ceea ce tine de intretinerea si bunastarea copilului. Daca in afara de aceste aspecte sunt si presiuni familiale si/sau financiare, atunci dezastrul este garantat. Mamele se simt responsabile de tot. Si incearca sa faca tot. Sa detina controlul, desi este imposibil atunci cand ai (cel putin) un copil prin definitie imprevizibil, 

Ca sa iti recapeti putin din sanatatea fizica (si mentala) este nevoie sa incerci macar sa te deconectezi cateva minute pe zi. Poti lasa copilul cu sotul/bunica sau oricine iti trezeste increderea pentru 30 de minute- o ora. Timp in care este esential sa nu faci nimic ce inseamna treburi casnice sau comisioane. Fa-ti manichiura, uita-te la un serial amuzant, fa o baie. 

Un alt sfat al specialistilor este sa renunti la multitasking. Chiar daca suna bine, modern, empowering pentru o femeie, adevarul e ca multitaskingul oboseste al naibii de tare. Prin urmare concentreaza-te pe o singura activitate. Si du-o la capat. Si apoi treci la urmatoarea. Daca e nevoie, fa o lista de prioritati. 

Al treilea si poate cel mai important sfat este sa fii mai indulgenta cu tine. Nu trebuie ca locuinta sa fie zilnic aspirata si dezinfectata. Nici macar saptamanal. Nu trebuie sa faci doar mancare bio, organica, eco etc si sa te dai peste cap sa gasesti toate aceste ingrediente chiar in ziua in care celui mic ii da un nou dintisor si este marait. Nu este nevoie sa faci totul. Copiii au nevoie sa simta bagati in seama si iubiti, nu lustruiti. 

Tu ce parere ai? Care este cea mai mare provocare in meseria de mama?

Foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului