Cresterea copilului

#familie #relatii de familie #masa in familie #importanta mesei in familie

De ce este important sa iei masa in familie

Masa in familie pare adesea o imagine idilica desprinsa din filme sau reviste. In viata agitata din zilele noastre este dificil ca membrii unei familii sa se adune pentru a manca impreuna in mod constant. Cu toate acestea, studiile arata ca in familiile in care se ia masa impreuna, copiii sunt mai sanatosi, mai fericiti si au rezultate mai bune la scoala.

Iata de ce este important sa iei masa in familie:


1 Comunicarea la masa in familie


Cand mananci alaturi de familie, toata lumea are ocazia de a comunica. Se pot exprima dorinte, sperante, se fac confesiuni, se pot gasi solutii la probleme. Oamenii de stiinta au sugerat ca, in familie, comunicarea are un efect benefic, ca de vaccin, protejandu-i pe copii de lucrurile rele. La masa, comunicarea cu cei dragi este unul dintre cele mai mari beneficii.

Comunicarea la masa implica si impartasirea valorilor personale. Parintii isi invata copiii ce este bine si ce este rau, oferindu-le, de fapt, o lectie despre cultura in care traiesc acestia (tara, regiune etc).


2 Sentimentul de apartenenta


Masa luata in familie da participantilor un sentiment de apartenenta. Acesta are un rol esential in consolidarea relatiilor dintre membri si in pastrarea unui echilibru si a unei atmosfere frumoase.


3 Efectul benefic asupra copiilor


Cercetatorii au studiat comportamentul adolescentilor in familiile in care masa luata impreuna reprezenta o valoare a familiei. Potrivit concluziilor, in familiile in care se mananca impreuna, adolescentii sunt mai putin tentati sa fumeze, sa bea, sa consume droguri, sa fie deprimati sau sa se gandeasca la sinucidere. In plus, tinerii au rezultate mai bune la scoala, cunosc bunele maniere la masa, mananca mai sanatos, au un vocabular mai bogat si isi incep viata sexuala mai tarziu.


4 Exercitiul conteaza


Multe familii evita sa ia masa impreuna din cauza tensiunilor care au loc de obicei in asemenea momente. Specialistii in relatii de familie, insa, au ajuns la concluzia ca este nevoie de exersare. Cu cat incerci mai mult sa organizezi o masa in familie, cu atat atmosfera se imbunatateste.


Cum sa faci din masa in familie un moment reusit


Pentru ca masa in familie sa fie o experienta placuta, este nevoie de un efort din partea tuturor. Mofturile copiilor, nervozitatea unui parinte, un televizor cu volumul dat prea tare sunt cativa factori care pot distruge o cina in familie.

Impune niste reguli pentru fiecare membru al familiei. Toata lumea trebuie sa se poarte frumos cu ceilalti, fara exceptie. Este important ca lumea sa manance linistita, relaxata, fara temeri, stres sau tensiune. Fiecare trebuie sa aiba macar o sarcina legata de punerea sau strangerea mesei. Gaseste teme de conversatie si stimuleaza-i pe cei dragi sa comunice cu cei prezenti in loc sa butoneze mobilul. Elimina factorii perturbanti cum sunt televizorul si telefoanele.

Organizeaza mese in familie in momente diferite: cine in familie in unele seri, pranz in familie in duminicile in care toata lumea este acasa, un brunch sambata dimineata, in vacante etc. Nu te rezuma numai la mesele de sarbatori, cand lumea se vede obligata sa faca o concesie. Odata ce masa in familie devine un obicei, va fi acceptata fara probleme si atmosfera din intimitatea caminului se poate imbunatati considerabil.

Sursa foto: handstandkids.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului