Cresterea copilului

#animale de curte #beneficii #animale #copii

De ce copiii ar trebui sa interactioneze cu animalele din gospodarie

Vacile, oile, caprele si puii sunt animale care joaca un rol important in ecosistemul unei ferme, dar si in dezvoltarea armonioasa a copiilor.

 

Animalele mananca fan si porumb cultivat la ferma, furnizeaza lapte, oua si carne pentru alimentatia oamenilor, deseurile lor pot fertiliza solul, iar interactiunea cu copiii ii pot ajuta pe acestia sa isi dezvolte vocabularul si abilitatile empatice. 

Majoritatea copiilor sunt incantati de animalele de la ferma. Chiar daca multi dintre ei nu le-au vazut decat in carti sau in desene animate, interactiunea directa cu ele nu ii sperie pe cei mai multi. De la pui, boboci de gasca si iepuri, pana la vaci, porci si cai, fiecare animal poate influenta comportamentul viitor al copilului.

Unul dintre cele mai bune moduri de a observa interactiunea dintre copii si animale este sa le atribui mici sarcini domestice. Faptul ca cei mici invata, inca din primii ani de viata, cum sa interactioneze cu animalele, ce mananca fiecare si ce sunet le caracterizeaza reprezinta o modalitate eficienta de a-si dezvolta vocabularul si abilitatile de interactiune cu cei din jur. In plus, copiii vor avea mereu un prieten cu care sa se joace.

Iata si alte motive pentru care copiii ar trebui creasca inconjurati de animale domestice:

Copiii invata lectii de viata importante

Prin implicarea copiilor in activitatile de la ferma si lasandu-i sa descopere povestile din carti, ii inveti cum sa iubeasca si sa aiba grija de toate vietuitoarele. Curiozitatea innascuta, care se manifesta mai intens in copilarie ii ajuta pe cei mici sa inteleaga de ce si animalele au nevoie de protectie si pot oferi si primi afectiune, la fel ca oamenii. Astfel, copiii invata ce inseamna sa iti pese de cei din jur. Aceste lectii de viata, pe care copiii ar trebui sa le descopere cat mai repede sunt foarte importante pentru dezvoltarea empatiei.

Viata printre animale ii educa pe copii sa aiba grija si de altcineva in afara de propria persoana. Interactiunea cu animalele ii invata ce inseamna responsabilitatea, comunicarea si rabdarea.

Copiii isi dezvolta abilitatile sociale necesare la scoala

Vocabularul de la ferma sporeste capacitatea copiilor de a intelege indicatiile pe care adultii le ofera, dar si abilitatea de a-si exprima emotiile, prin cuvinte sau prin comportament. Specialistii in dezvoltare comportamentala spun ca, atunci cand sunt mici, copiii nu au vocabularul suficient de dezvoltat incat sa vorbeasca despre frustrarile lor. Insa, se pot folosi de sunetele scoase de animale pentru a-si exprima emotiile. De exemplu, sa maraie, ca un catel, cand sunt suparati. In plus, copiii invata sa se joace si sa nu ii raneasca pe cei din jur.

Copiii sunt activi

Viata la ferma este una mereu in miscare. Astfel, copiii care cresc inconjurati de animale vor fi foarte activi. La ferma, este mereu multa treaba de facut, iar o parte dintre activitati pot fi facute de copii: de la aranjarea balotilor de fan, pana la prinderea unui pui care a iesit din tarc. Pentru ca traim intr-o era digitala, in care copiii au diferite gadgeturi inca din primii ani de viata, traiul la ferma poate fi o alternativa sanatoasa la timpul petrecut in fata ecranelor.

In concluzie, copiii care cresc cu animale in preajma pot initia si mentine cu mai multa usurinta o conversatie, invata ce inseamna sa fii responsabil, isi dezvolta abilitatile empatice, increderea in sine, dar si sistemul imunitar si pe cel motric.

Sursa foto: Tatiana Bobkova /Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului