Cresterea copilului

#animal de companie #copii #familie

De ce animalul de companie nu trebuie sa faca parte din familie

Oricat de mult si-ar iubi animalul de companie , multi oameni fac greseala de a-i trata ca pe oameni sau, si mai rau, ca pe copii. Afla ce probleme iti poate aduce aceasta atitudine si cum sa renunti la ea.

Chiar daca la prima vedere pare o problema minora, animalele de companie cu care te porti in acelasi fel cu care te-ai purta cu un copil pot dezvolta probleme comportamentale care sa creeze adevarate tensiuni in cuplu sau in familie.

Un animal de companie rasfatat pe termen lung poate deveni un adevarat Goe, un copil rasfatat care nu mai tine cont de reguli si se asteapta sa-i satisfaci fiecare nevoie chiar inainte sa si-o exprime.

Specialistii in psihologia animalelor avertizeaza adesea oamenii asupra pericolelor la care se expun tratand un caine sau o pisica ca pe un membru al familiei, insa acestea nu vizeaza doar animalul ci si intreaga familie.

 

Animalul de companie si tensiunile in cuplu

 

Daca alegi sa tratezi un animal de companie ca pe un copil, rasfatandu-l si nerefuzandu-i niciun moft poti chiar crea tensiuni in cuplu. Animalul rasfatat va deveni dependent de stapan si va concura cu ceilalti oameni pentru atentia acestuia.

Atunci cand indicatiile pentru musafiri legate de apropierea de animalul tau depasesc 30 de secunde, animalul devine problema, nu musafirii care ar putea sa-l sperie sau sa-l supere neintentionat.

Daca ajungi sa tratezi animalul de companie mai bine decat partenerul, relatia ta va avea de suferit pe termen lung.

Multi oameni care aleg sa includa in familie un animal de companie au probleme in a refuza toate cerintele acestuia. Pedeapsa atunci cand animalul tau face ceva gresit nu trebuie sa intarzie daca vrei sa nu il scapi de sub control.

Atunci cand ti-e frica sa superi sau sa ranesti sentimentele animalului de companie, risti sa cedezi complet controlul si sa devii ingrijitorul pretiosului animal.

 

Ierarhia necesara animalelor

 

Daca ai mai multe animale, tratarea lor ca pe copiii devine si mai problematica. Animalele de companie nu trebuie confundate cu copiii dintr-un motiv simplu: au nevoie de o ierarhie de dominanta.

In timp ce parintii incearca sa le ofere acelasi cadru de dragoste, afectiune si permisivitate copiilor, intre mai multe animale se pot isca rapid conflicte in lipsa unei ierarhii.

Atunci cand obisnuiesti animalul de companie sa manance doar mancare speciala, proaspat preparata, sau sa doarma in pat cu tine, creezi o mare problema pentru restul familiei in cazul in care lipsesti de acasa pentru o perioada de timp. Cand lasi animalul in grija altcuiva, acesta poate deveni rapid violent cand nu se mai bucura de tratamentul cu care l-ai obisnuit.

 

Animalul rasfatat, capul familiei

 

Un animal de casa rasfatat in mod continuu va ajunge sa creada ca dominanta asupra familiei ii apartine total si poate incepe sa strice lucruri prin casa sau sa-i atace pe ceilalti membri ai familiei tale, atunci cand ei ii interzic sa faca un lucru pe care tu i-l permiti intotdeauna.

Oricata grija si iubire acorzi unui animal, nu trebuie niciodata sa il tratezi preferential in fata altor membri ai familiei, deoarece acest lucru nu este corect si poate crea conflicte.

Nu uita, dragostea si atentia pe care o acorzi copiilor este destinata tranzitiei lor catre viata de adult si un animal de companie nu poate fi niciodata un membru al familiei. Cainii si pisicile nu vor pleca insa niciodata "la casa lor", iar rabdarea si sacrificiile pe care faci pentru animale, nu iti pot fi niciodata rasplatite in acelasi mod in care o va face un copil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului