Cresterea copilului

#copii #prematur #scor apgar

Daria, fetita prematur care a luptat pentru viata

Daria Ioana s-a nascut pe 8 ianuarie 2010, la numai 26 de saptamani. Avea 700 de grame si 36 de cm. Doctorii nici nu i-au dat un scor Apgar.

“Cand s-a nascut nu a zis nimic, era foarte vanata, credeam ca a murit. Doctorul mi-a spus abia a doua zi ca este stabila, dar ca trebuie sa asteptam intre 48 si 72 de ore, a zis ca pot aparea socuri respiratorii, nu i-a dat prea multe sanse. O cauza a nasterii premature sunt desele infectii urinare , eu avand probleme cu rinichii si am tot facut tratament. Nu mi-am dat seama ca pot fi probleme, sarcina a decurs foarte normal, eu am fost activa, fara stari de voma, ameteli sau stari de somnolenta, ecografiile erau normale, doar la ecografia morfofetala mi-au spus ca colul e deschis foarte tare si ca nu stiu daca se mai poate face ceva.

Am facut serclaj, totul a decurs bine, fara sangerari, insa pe 24 decembrie, dimineata la 7:00, m-am intors pentru ca mi se rupsesera membranele si ramasesem fara lichid. Domnul doctor a adus un incubator in sala unde am nascut, eu fiind la etajul unu si Terapia Intensiva la etajul 2. Era foarte neagra, vanata.


A stat la terapie intensiva 2 luni


Au pus-o in incubator, iar dupa numai 4 zile s-a detubat singura. Medicul neonatolog i-a lasat tubusorul doar in incubator. A stat 2 luni la terapie intensiva si a ajuns la 1.250 de grame. Apoi a fost dusa jos, “la gradinita”, cum spun ei, timp de 2 saptamani si a mai luat in greutate 800 de grame. Ea era foarte vioaie. Pe 26 martie am plecat acasa, plin de speranta.


Singura problema a fost retinopatia


Nu a mai avut complicatii, singura problema a fost retinoplatia, saptamanal am mers la control pana in iunie. Avea retinopatie de gradul 1, dar doamna doctor voia sa se asigure ca nu mai creste, mergeam sa vedem daca evolueaza. A scapat fara operatie. Alti bebelusi prematuri au facut si 2 operatii.


Aparatura conteaza mult, dar cel mai mult conteaza dorinta lui de a lupta pentru viata !


Mamicilor le-as recomanda sa nu-si piarda speranta


Mamicilor le-as recomanda sa nu-si piarda speranta, sa nu renunte. Ele sunt cel mai mare ajutor pentru copii, sa-l viziteze zilnic, sa fie optimiste, vesele, sa ii incurajeze, sa le povesteasca, sa vorbeasca cu ei. Fetita mea simtea ca sunt alaturi de ea. Nu eram trista, nu plangeam. Cand e atat de mic nu ai cum sa il ajuti, doar sa-l incurajezi. Trebuie sa pui copilul pe primul loc, nu durerea ta. Cand veneam acasa de la maternitate, in fiecare seara intram pe net si cautam povesti asemanatoare, cum sa ma comport ca sa-i fie bine, sa o incurajez. Cand mergeam la ea, chiar daca dormea se trezea, ma simtea, incepea sa dea din maini",  a declarat mama copilului.


Campania “Sansa la viata, sansa la noi amintiri”


In Romania, in fiecare an, se inregistreaza peste 20.000 de copii nascuti prematur si de nou-nascuti cu greutate mica la nastere. Prematuritatea si complicatiile sale sunt responsabile de mai mult de jumatate din decesele neonatale, reprezentand una din principalele cauze de mortalitate neonatala din tara noastra. Se estimeaza ca rata de prematuritate in Romania este de aproximativ 9%.

In general, Romania are un indicator de prematuritate mai mare fata de multe tari ale UE. În acelasi timp, procentajul copiilor nascuti inainte de 28 de saptamani si avand sub 1.000 de grame este de aproximativ 1 – 1,5% din totalul nou-nascutilor vii. Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara. In contextul prematuritatii, printre complicatiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie se numara: hemoragia pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica, displazia bronhopulmonara, retinopatia de prematuritate. Pe termen lung, prematurii care au prezentat detresa respiratorie au risc de aparitie a sechelelor neuro-motorii: paralizie cerebrala, retard mental, handicap psihomotor.

Editia din acest an a campaniei „Sansa la viata, sansa la noi amintiri” isi propune sa ajute copiii nascuti prematur, prin donarea de echipamente de ultima generatie care folosesc sistemul de ventilatie cu frecventa inalta oscilatorie (HFOV). Acest sistem de ventilatie, care nu exista in prezent in maternitatile din Romania, reduce complicatiile cauzate de prematuritate si poate creste rata de supravietuire a copiilor nascuti prematur.


Campania “Sansa la viata, sansa la noi amintiri” se va derula in perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2010 si are ca obiective echiparea a 11 maternitati cu 14 sisteme de ventilatie cu frecventa inalta oscilatorie, precum si educarea publicului in privinta prematuritatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului