Cresterea copilului

#parenting #parinti #copil #educatie #lege #cursuri

Cursurile de parenting – obligatorii pentru parintii romani

Parintii care au antecedente in abuzul copiilor vor fi obligati prin lege sa urmeze cursuri de educatie parentala . Desi proiectul nu a fost inca avizat, oficialii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului spera ca acesta sa fie aprobat in curand.

 

Cursurile se adreseaza, de asemenea, parintilor care se confrunta cu diverse situatii dificile in familie, precum si celor care urmeaza sa devina parinti. Informatiile prezentate sunt astfel concepute incat sa ofere raspunsuri la problemele cu care se confrunta familiile din Romania: parinti care muncesc foarte mult, adolescenti cu probleme, integrarea copiilor in societate etc.

Pentru a deveni si mai accesibile, cursurile ofera flexibilitate in ceea ce priveste organizarea, parintii mult prea ocupati avand posibilitatea de a se prezenta la acestea seara, in weekend sau sa le urmeze chiar la domiciliu.

ANPDC vizeaza infiintarea a 19 centre, in tara si in Bucuresti, in care vor lucra 500 de educatori parentali, acestia fiind profesori, pedagogi sau medici. Pentru a atrage si mai mult atentia parintilor, centrele vor fi amenajate in zone de interes, precum in apropierea scolilor, a spitalelor, a bisericilor sau a primariilor.

 

Printre activitatile si tematicile vizate de catre specialisti se numara subiecte de interes general pentru orice parinte, indiferent de nivelul de educatie sau statut social: cum sa dezvolti o relatie de stabilitate si incredere cu copilul, cum sa il indrumi si sa ii stabilesti, de asemenea, si reguli,  cum sa iti adaptezi strategiile de indrumare in functie de evolutia copilului, cum sa il ajuti sa socializeze etc.

In plus, cursul cuprinde si sfaturi legate de igiena personala si cea a familiei, importanta alaptarii, informatii despre vaccinari, despre aplicarea si respectarea tratamentelor medicamentoase, dar si despre supravegherea starii de sanatate a copilului. Viziunea specialistilor are la baza insuflarea unei atitudini pozitive fata de copil si adoptarea unei educatii bazata pe comunicare.

Ca mijloace de realizare, educatorii se bazeaza pe sustinerea de prezentari, discutii interactive, activitati practice desfasurate in grup, dar si teme pentru acasa .

 

Proiect inspirat din modelul occidental

 

Ideea proiectului nu reprezinta o noutate, fiind aplicata in strainatate, mai ales ca un sprijin pentru parintii mai saraci sau mai putin educati, care sunt de obicei predispusi exercitarii formelor de abuz asupra copiilor.

Pentru cei care vor fi introdusi prin lege in acest proiect si care nu se vor prezenta la "ore", ANPDC doreste aplicarea unor pedepse care sa ii oblige sa participe cu regularitate la cursuri: amenzi consistente sau munca in folosul comunitatii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului