Cresterea copilului

# boli copii #pediatrie #antibiotice #tuse #gras #sanatate copii #educatie copii #vaccin

Cum se joaca parintii din Romania cu sanatatea copiilor lor

In tara noastra, parintii nu-si duc copiii la medic la debutul bolii, preferand sa aplice "leacuri babesti", iar 83 la suta dintre cei care au ajuns la un consult au apelat serviciul 112, rezulta dintr-un studiu prezentat, joi, de Unicef.

 

Nivelul de cunostinte ale parintilor cu privire la etapele de dezvoltare fizica si psihologica a copilului este in general scazut, arata studiul "Cunostintele, atitudinile si practicile familiilor si persoanelor care ingrijesc copii cu varsta intre 0-6 ani".

Parintii apreciaza starea copilului prin raportare la alti copii de varsta asemanatoare, iar parerea medicului reprezinta doar pentru 8,2 la suta dintre parinti un element important in evaluarea starii de dezvoltare fizica a copilului.

Cu toate acestea, in opinia parintilor, copiii sunt considerati in general sanatosi, iar aceasta afirmatie se bazeaza pe frecventa scazuta a imbolnavirilor din ultimul an.

"Prezentarea copilului la medic nu are loc de la primele semne de boala, ci uneori parintii aplica «leacuri babesti» sau tratamente alopate si antibiotice, fara consultarea unui specialist. De exemplu, in cadrul prezentului studiu, parintii declara ca nu duc copiii la medic de la primele semne de boala in procent de: 19,2 la suta in caz de febra, 28 la suta in caz de tuse, 32,6 la suta in caz de diaree si 14,2 la suta in caz de traumatisme/accidente.

Riscurile la care copiii sunt expusi sunt foarte ridicate prin neacordarea atentiei cuvenite simptomelor cum ar fi tuse si febra, prin administrarea unor tratamente pe baza experientei anterioare, a discutiilor cu vecini si prieteni sau pe baza altor recomandarilor, fara consultarea medicului", se arata in studiu.


Dintre persoanele care au apelat la un consult medical, 83 la suta au apelat serviciul special de urgente 112. De altfel, persoanele care traiesc in mediul rural si cu un nivel de educatie mai scazut sunt mai degraba cele care apeleaza serviciile speciale de urgenta.


"Sarcina de a duce copilul la medic este preponderent asociata mamei, tinand cont de faptul ca in 71,8 la suta dintre cazuri mamele sunt cele care insotesc copilul la medic, in timp ce doar 3,1 la suta dintre tati preiau aceasta sarcina. Cu toate acestea, faptul ca in 22,3 la suta dintre cazuri ambii parinti insotesc copilul la medic poate sugera ca distributia rolurilor in familie incepe sa descrie impartirea sarcinilor si responsabilitatilor intre parinti", se mai arata in studiu.

De asemenea, aproape toti participantii la studiu (96,8 la suta), parinti sau persoane de ingrijire, afirma ca au vaccinat copiii, insa studiul nu ofera informatii cu privire la realizarea unei scheme de vaccinare complete.


"Practica de vaccinare a copiilor este mai putin frecventa in randul familiilor de etnie roma. O treime dintre parinti nu cunosc scopul vaccinarii si sunt putini parinti care au cunostintele necesare despre vaccinuri pentru a intelege cum functioneaza si de ce administrarea acestora este importanta pentru copii. Au fost identificati si parinti care considera vaccinurile ineficiente sau periculoase, in special in randul persoanelor din mediul urban si cu un nivel ridicat de educatie", se mai arata in documentul citat.
 

Sursa foto: sunrisechildrenshospitalblog.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Mirosul gurii la caini si pisici

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare

Top
Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Mirosul gurii la caini si pisici

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare