Cresterea copilului

#spital #ruda bolnava # vizita spital

Cum sa vizitezi o ruda bolnava

Atunci cand vizitezi o ruda bolnava , fie acasa sau la spital, poate fi dificil sa faci fata cu brio situatiei. Mai atunci cand e vorba de o boala grava, comportamentul tau poate afecta situatia rudei bolnave. Afla cum sa faci fata cu brio unei astfel de vizite.

Vizita ta poate fi un moment important pentru ruda pe care o vizitezi si, in cazul in care este vorba de o vizita pe patul de moarte, acestea sunt amintirile pe care le vei purta cu tine multi ani.

Afla care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont atunci cand vizitezi o ruda bolnava :
 

Cum sa te prezinti


Aspectul si starea ta pot avea o influenta semnificativa asupra rudei bolnave.

Indiferent ca o vizitezi la spital sau acasa, imbraca-te frumos si ingrijit. Machiaza-te si aranjeaza-ti parul, ca pentru o vizita obisnuita.

Pregateste-ti cateva batiste de hartie la indemana, in buzunare, pentru situatia in care simti ca nu-ti poti stabili lacrimile si foloseste-le pentru a inlatura urmele plansului.

Chiar daca situatia rudei tale bolnave este foarte grava, nu trebuie sa intri pe usa plangand.

Mentine o atitudine pozitiva si zambeste, pentru a nu-i ingreuna si mai mult suferinta.

Daca te prezinti complet neingrijit si plangand, vei adauga si vinovatie durerii pe care o simte ruda ta bolnava. Pe cat posibil, evita sa plangi in prezenta rudei bolnave. Te poti retrage la toaleta daca simti ca nu iti mai poti opri lacrimile.

 

Ce sa aduci

 

Intereseaza-te de regimul alimentar al bolnavului inainte sa-i cumperi mancare. Florile sunt un cadou placut, iar revistele sunt intotdeauna potrivite.

Daca ai acces la fotografii vechi de familie, adu-i rudei bolnave un foto , care sa-l ajute sa-si aduca aminte momentele fericite si sa pastreze o atitudine pozitiva si dupa ce vizita se va incheia.

Cel mai important dar pe care poti sa-l oferi unei rude bolnave, indiferent ca e un copil sau un batran, este rasul. Povesteste-i o intamplare amuzanta sau adu-i aminte de un moment in care ati ras copios impreuna.
 

Ce sa-i spui


In functie de gradul de apropiere fata de ruda bolnava, ii poti oferi incurajari cu referire la situatia sa medicala. Daca observi ca nu este un subiect pe care doreste sa-l discute, nu insista.

Vizita unei rude bolnave nu este momentul pentru a discuta subiecte sensibile, evita sa readuci in discutie conflicte vechi sau intamplari fata de care stii ca nu va avea o reactie placuta.

La sfarsitul vizitei, cand iti iei "la revedere" de la ruda bolnava, fa-o cu un zambet pe buze si spune-i ca te vei gandi la ea. Daca o vei mai putea vizita in curand, spune-i acest lucru.
 

Cum sa te porti


Momentele in care o ruda este bolnava ofera loc apropierii fizice, chiar daca aceasta nu a existat pana atunci.

Pe patul de spital, mai ales daca au dureri, atingerile ofera adesea confort emotional. Ia-i mana intr-a ta in timp ce vorbiti si saruta-l pe frunte la plecare.

Daca ruda bolnava vrea sa-ti povesteasca ceva, nu o intrerupe. Nu ii faci o vizita pentru a o tine la curent cu ce se mai intampla in viata ta, ci pentru a-ti demonstra grija si a oferi suport moral .

Nu-i ignora dorintele imediate rudei bolnave. Chiar daca cerintele pot fi exagerate sau irationale, incearca sa-i cresti nivelul de confort. Sederea indelungata intr-un spital poate fi obositoare psihic. Daca poti sa-i imbunatatesti situatia in spital in vreun fel, nu ezita sa o faci.

Nu uita, o vizita in care te duci sa plangi langa persoana bolnava nu o va ajuta cu nimic, iar efectele emotiilor negative se pot face simtite si la mult timp dupa plecarea ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare