Cresterea copilului

#lapte #varsaturi #febra #stomac #bebelus #copil #diaree

Cum sa tratezi diareea copilului mic

Orice simptom anormal in ceea ce priveste starea de sanatate a copilului mic trebuie sa dea de gandit parintilor. Pentru ca la varsta frageda bebelusii nu pot spune ce ii doare si ce anume nu le place, parintii trebuie sa fie extrem de vigilenti la reactiile lor. Una dintre probleme des intalnite care poate ascunde probleme de sanatate este diareea.

Un bebelus se hraneste si se dezvolta doar cu lapte, treptat in alimentatia sa fiind introduse fructele si ulterior legumele si fainoasele. In mod normal, un copil sanatos nu trebuie sa sufere de diaree, deoarece laptele matern contine substante care inhiba cresterea microorganismelor care cauzeaza diareea. Insa, din pacate igiena alimentara sau stilul de viata defectuos pot cauza mari neplaceri stomacului micutului.

Ce este diareea?

Diareea este simptomul unei eventuale boli si se caracterizeaza prin numarul mare de scaune, de cele mai multe ori sunt moi sau lichide. Diareea poate fi cauzata de:

  • O infectie virala, bacteriana sau parazitara (gastro- );
  • Un dezechilbru al florei intestinale provocat de un tratament pe baza de antibiotice;
  • O reactie la anumite alimente (lactoza sau indulcitori artificiali);
  • Tulburari ale sistemului digestiv.

De retinut:

Principala complicatie a diareei este deshidratarea. Aceasta poate surveni foarte repede in cazul bebelusilor, mai ales daca diareea este de natura infectioasa. Un copil deshidratat trebuie tratat de urgenta.

Desi afecteaza foarte multe persoane, diareea este frecvent intalnita la sugari si la copiii mici. Daca originea afectiunii este infectioasa, diareea dureaza in general intre 3-5 zile.

De asemenea, diareea infectioasa este contagioasa si se transmite pe cale virala prin contact direct (cu voma sau dejectii) sau indirect (obiecte contaminate: , prosoape, lenjerie, toaleta, ustensile etc).

Sfaturi practice de ingrijire

Impiedica deshidratarea. Daca alaptezi, hraneste bebelusul cat mai des, insa pe o perioada scurta de timp. Poti alterna hranitul la san cu o solutie rehidratanta (numai la recomandarea medicului). Daca bebelusul este hranit la biberon, continua sa-i dai mancarea obisnuita in cantitate normala.

Daca diareea este asociata cu varsaturi, da-i sa consume lichide mai des, insa in cantitati mici. Evita hranirea copilului cu sucuri de portocala, mar, para, struguri sau prune deoarece pot avea efect laxativ.

Cantitatile necesare pentru a preveni deshidratarea variaza in functie de varsta:

  • Mai mic de 6 luni: intre 30 – 90 ml pe ora.
  • Intre 6 luni si 2 ani: intre 90 – 125 ml pe ora.
  • Mai mare de 2 ani: intre 125 ml – 250 ml pe ora.

Privilegiaza hrana usoara. Nu trebuie sa-i dai micutul doar hrana lichida. Daca ii este rau si nu vrea sa manance, ofera-i preparate cat mai usoare, reduse ca si cantitate si cat mai des. Opteaza pentru hrana usor de digerat, cum este supa, painea prajita, carnea de pui.

Nu ii da medicamente fara reteta medicala . Daca ii dai un medicament doar ca asa ai auzit ca face bine, risti sa-i agravezi starea si chiar sa provoci complicatii.

Trebuie sa consulti un medic de urgenta daca:

  • Copilul are febra mare;
  • Are scaune insotite de sange sau foarte ciudate (vascoase si deschise, chiar clare);
  • Are scaune mai des de 7-10 ori pe zi;
  • Prezinta semne de deshidratare (gura uscata, fara lacrimi , urina foarte inchisa la culoare, cearcane adanci etc).

Cum sa previi diareea la

Pentru a preveni diareea infectioasa este indicat sa:

  • Asigura-te ca bebelusul sta intr-un mediu curat si are mainile permanent spalate. Curata bine suprafetele cu care el intra in contact, jucariile, pentru a preveni contractarea unor germeni care pot cauza infectia;
  • Daca alaptezi, ai grija la alimentele pe care le consumi si la modul privind igiena preparii lor;
  • Inainte de a-i prepara fructele sau legumele, spala-le corespunzator cu apa curata. Ai grija ca ustensilele cu care ii prepari mancarea sa fie permanent curatate si bine dezinfectate. Depoziteaza alimentele in cutii de plastic inainte de le introduce in frigider, mai ales daca este vorba de carne de pasare. In frigider, toate alimentele trebuie sa fie ambalate sau inchise;
  • Evita sa folosesti apa de la daca nu esti sigura de calitatea ei;
  • Evita sa speli castronul pisicii sau alte obiecte ale animalelor din casa in chiuveta de la bucatarie.

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare