Cresterea copilului

#imaginatie #creativitate #joc #copil

Cum sa stimulezi creativitatea copilului

Copiii sunt inventivi, iar logica lor difera cu mult fata de cea a adultilor. De cele mai multe ori, incercam sa le corectam ideile trasnite, aducandu-le la standardele societii. In modul acesta insa, ii ingradesti creativitatea copilului . Lasa-l sa gandeasca liber si stimuleaza-i imaginatia. Iata cativa pasi prin care ii poti pune la incercare creativitatea.

 

Pasul 1. Fii atent la ideile copilului tau

Orice copil isi manifesta creativitatea, fie ca este vorba de diferite activitati de la scoala sau gradinita, fie ca ii place sa isi imagineze ca este un anumit erou de poveste si realizeaza jocuri de rol cu acea situatie. Urmareste ce anume ii atrage atentia copilului tau si profita de interesele acestuia.

Asculta-i intrebarile, fii atent la ce anume iti cere si de asemenea, care sunt lucrurile care ii capteaza atentia. Odata ce ai aflat aceste lucruri, pune-i la dispozitie mijloace prin care se poate exprima: carti, acuarele , culori, lucruri pe care le poate manui si din care poate realiza ceva.

Fereste-te in a-i cumpara jucarii gata facute, care nu au niciun fel de functie. Incearca sa ii achizitionezi jucarii care il provoaca, si care ii dau posibilitatea de a-si folosi imaginatia.

Pasul 2. Participati la evenimente care stimuleaza creativitatea

Mergeti impreuna la evenimente culturale – piese de teatru , concerte, expozitii, inscrie-l pe copilul tau la cursuri practice, vizitati muzee etc. Nu trebuie sa fie neaparat ceva foarte scump. Urmareste si activitatile care au intrare gratuita. Toate acestea ii vor stimula imaginatia si cretivitatea copilului tau, mai ales daca ii asiguri si diversitate.

Pasul 3. Desfasurati activitati creative

  • Jucati-va: este cel mai simplu mod pentru a stimula creativitatea copilului tau. Incearca sa organizezi un grup de joaca printre copiii de la gradinita sau din cartier, cu care cel mic sa isi petreaca timpul. De asemenea, jucati-va impreuna ori de cate ori aveti ocazia.

Nu ii limita ideile. Lasa-l sa se exprime, chiar daca ideile sale sunt mai mult fanteziste decat realiste. Daca lui ii place sa picteze cerul rosu, nu te grabi sa il corectezi. Modul de a gandi al copilului tau difera de normalitatea adultilor, asa ca nu ii ingradi creativitatea.

  • Tine la indemana o cutie cu materiale. Pastreaza la indemana copilului o cutie cu tot felul de materiale pentru activitatile practice: hartie, culori, lipici, accesorii, fotografii, materiale textile , tot felul de maruntisuri pe care copilul tau le poate folosi.

Apelati din cand in cand la aceasta cutie de "bijuterii". Incurajeaza-l sa realizeze de fiecare data cate ceva din aceste materiale. Nu numai ca ii va dezvolta abilitatile practice ale copilului tau, dar ii va pune la incercare creativitatea si in plus, veti petrece momente speciale impreuna.

  •  Organizati piese de teatru pentru intreaga familie. Jocurile de rol sunt folosite ca mijloc de invatare si stimul al imaginatiei inca din primele zile ale copilului tau la gradinita. Foloseste-te de aceasta activitate si acasa.

Organizati impreuna mici piese de teatru, folosindu-va de jucarii si de povestile pe care i le citesti celui mic. Nu trebuie sa fie nimic pretentios si nici nu trebuie ca cel mic sa devina actor. Acest joc ii va dezvolta imaginatia si il va invata sa isi exprime gandurile si emotiile.

  • Creati impreuna povesti. Totul incepe cu povestea dinainte de culcare. Atunci cand copilul tau se mareste, lasa-l sa inventeze singur un sfarsit pentru povestea pe care i-o citesti. Mai tarziu ii poti propune personajele si sa il lasi sa completeze continutul cu cateva propozitii. Discutati despre personaje, despre continutul povestii si schimbati lucrurile dupa bunul plac.

De retinut:

  • Ofera copilului tau un mediu care ii stimuleaza creativitatea, punandu-i la incercare imaginatia
  • Adapteaza-te ideilor copilului tau in loc sa il corectezi conform standardelor normale
  • Foloseste probleme creative si incurajeaza-l pe copil sa gaseasca solutii, oricat de neobisnuite ar fi acestea

Citeste si:

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top

Sfatul expertului