Cresterea copilului

#copii #copil #rasfat #copil rasfatat #educatie

Cum sa previi rasfatul copilului

Chiar daca simti ca vrei sa ii pui toata lumea la picioare si esti in stare sa ii faci toate mofturile doar pentru a fi fericit, trebuie sa stii ca ceilalti copii, colegii de scoala , de joaca sau profesorii nu vor fi la fel de iertatori ca tine in ceea ce il priveste pe micutul tau.


Daca ai impresia ca aceasta este modalitatea prin care ii poti arata iubire, ar fi bine sa ai in vedere alte optiuni. Un copil rasfatat ajunge sa fie respins in societate din cauza atitudinii sale si din cauza faptului ca da de inteles ca totul i se cuvine si ca toata lumea trebuie sa faca cum crede el.


In plus, majoritatea copiilor rasfatati au tendinta sa nu ii respecte pe cei din jurul lor, indiferent ca este vorba despre membrii familiei, prieteni, colegi sau profesori.


Desi ai impresia ca ii faci un bine, rasfatul de care se bucura acum, ii va face rau mai tarziu, moment in care faptul va fi deja consumat.


Este neaparat nevoie sa ii impui copilului tau reguli si limite, inca de mic. Invata sa ii spui NU, pentru ca altfel o va spune el, tot timpul, doar dintr-un simplu rasfat, pentru ca vrea sa faca exact cum isi doreste el sau pur si simplu pentru ca nu vrea sa iti dea satisfactie. Aceasta ambitie ii va aduce numai probleme cand va mai creste, iar pentru ca niciun parinte nu isi doreste acest lucru pentru copilul sau, invata sa previi rasfatul copilului tau.


Cum recunosti un copil rasfatat:

 

  • Are mereu ceva de comentat
  • Nu respecta regulile
  • Nu ii respecta si ii jigneste pe cei din jur
  • Incearca sa controleze pe toata lumea
  • Insista ca toata lumea sa faca cum vrea el
  • Are accese de furie si crize de isterie etc.


Cum sa previi rasfatul unui copil


Impune-i reguli


Este bine ca atunci cand consideri ca micutul tau nu ar trebui sa faca ceva, sa ii spui acest lucru. Un copil mic nu stie ce are voie sa faca si ce nu, motiv pentru care tu, in calitate de parinte, trebuie sa il inveti si sa ii permiti sau sa ii interzici anumite lucruri. Arata-i ca momentan tu detii controlul si ca decizia finala iti apartine tie.


Evita sa negociezi pentru ca in acest fel va considera ca exista mereu o portita de scapare cand nu isi doreste sa faca ceva.


Aplica pedepse


Atunci cand copilul trece peste cuvantul tau, asigura-te ca il pedepsesti asa cum trebuie. In acest fel, el va realiza ca nu ii este permis sa faca tot ce isi doreste si ca nu trebuie sa treaca peste cuvantul parintilor. Totusi, asigura-te ca pedeapsa are legatura ca lucrul pe care l-a facut sau nu. De exemplu, daca ii spui sa isi stranga jucariile, iar el nu o face, strange-le tu si nu ii mai da voie sa se joace cu acestea timp de o zi intreaga. Nu te lasa induplicat sub nicio forma, pentru ca daca va vedea ca te poate manipula, va continua cu rasfatul si atitudinea nepotrivita.


Nu te lasa induplecat de crizele de isterie


In momentul in care copilul tau incepe sa planga pentru ca nu vrei sa il lasi sa se uite la anumite desene, pentru ca nu vrei sa ii dai ciocolata sau nu vrei sa ii cumperi o jucarie, nu lasa garda jos. Sustine-ti punctul de vedere si mergi pana la capat cu decizia luata, indiferent de cat de mult plange sau cat de mult dureaza accesele de furie.


Invata-l sa ii respecte pe ceilalti


Copiii rasfatati au tendita sa jigneasca sau sa ii trateze urat pe cei din jurul lor. Acest comportament nu il va face decat sa il excluda din cercurile de prieteni, din grupurile de colegi etc. Spune-i ca parerea unui om trebuie sa fie respectata, iar ca atunci cand nu este de acord cu ceva, trebuie sa aduca contra argumente solide, dar sa le expuna intr-un mod civilizat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului