Cresterea copilului

#televizor #dependenta #copii #parinti

Cum sa previi dependenta de televizor la copii

Dependenta de televizor este o problema frecvent intalnita la copiii din intreaga lume. Acest lucru este cauzat, in cea mai mare parte, de faptul ca micutilor nu li se stabilesc niste reguli de conduita , dar si pentru ca nu li se ofera alte alternative de petrecere a timpului liber sau pentru ca televizorul este mereu la dispozitia lor.


Iata cateva sfaturi pentru a preveni  dependenta de televizor a copilului tau:


Stabileste reguli


Nu ii permite copilului tau sa deschida televizorul si sa butoneze telecomanda ori de cate ori are chef. Stabileste cateva reguli, cum ar fi la televizor va uitati impreuna, se poate uita la televizor doar la anumite ore, nu are voie sa se uite la televizor mai mult de 60 de minute pe zi etc. Ai grija insa la modul in care transmiti aceste mesaje, pentru a nu fi percepute ca o pedeapsa. Adu-i argumente la fiecare schimbare de care vrei sa tina cont. De exemplu, explica-i ca are voie doar o ora la televizor deoarece trebuie sa-si faca temele si il vei asculta mai tarziu la lectii.


Organizeaza iesiri si activitati in aer liber


Copiii care au prea mult timp liber si care se plictisesc, gasesc evident consolare in butonarea telecomenzii televizorului. Nu permite copilului sa se plictiseasca si asigura-te ca este mereu ocupat, gata sa descopere lucruri noi.


Vizitati impreuna muzee, mergeti la iarba verde, jucati volei, baschet, tenis de camp , vizitati gradina zoologica sau desfasurati alte activitati interesante si captivante. 


Promoveaza lectura


Organizeaza o biblioteca special pentru copilul tau. Aceasta mini-biblioteca trebuie sa contina carti alese impreuna cu el (indruma-l atat cat se poate, dar evita sa il obligi). Sugereaza-i carti de povesti, dar si lecturi practice cum ar fi: corpul omenesc, meseriile, carti de logica, proverbe, atlase, oameni celebri, inventii etc.

Programeaza timpul petrecut la TV


Daca unul dintre membrii familiei gaseste un film sau o emisiune interesanta (educativa), uitati-va impreuna la aceasta, insa stabileste de la inceput ca la finalul emisiunii televizorul va fi inchis si vei face altceva impreuna. Daca doresti, il poti ruga pe copil sa te ajute sa completezi integrame sau sa rezolvati diverse jocuri. Orice exercitiu care ii stimuleaza creierul este mult mai benefic decat statul in fata televizorului.

Nu ii lasa televizorul la indemana


Ar fi bine ca in casa sa existe un singur televizor si acesta sa fie localizat in camera de zi si nu in dormitoare. Daca vei pune un televizor in camera copilului , fii sigura ca acesta va neglija temele si alte activitati importante din cauza dependentei provocate de televizor.


Fii un exemplu bun de urmat


Daca parintii sunt tot timpul in fata televizorului, acelasi lucru il vor face si copiii. Daca iti doresti ca micutul tau sa se mentina departe de televizor, asigura-te ca si tu faci acelasi lucru. Cel mai bine ar fi sa respectati programul stabilit, fara exceptii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului