Cresterea copilului

#carie #dinti #copil #dantura #bacterii #zahar #aliment

Cum sa previi caria dentara la copil

Caria dentara este o afectiune de origine bacteriana responsabila de demineralizarea tesuturilor dure ale dintilor: smaltul si dentina. Aceasta se formeaza din cauza zaharurilor din alimente care sunt transformate in acizi sub actiunea bacteriilor din cavitatea bucala. Acesti acizi ataca si distrug in timp smaltul dintilor.

Aciditatea care apare dupa consumul fiecarui aliment care contine zahar contribuie la demineralizarea suprafetei smaltului. In momentul in care, un dinte este expus repetat la acesti acizi, apare caria dentara.

Copiii nu stiu ce sa faca pentru a-si ingriji dintii. De aceea, aceasta indatorire revine parintilor care trebuie sa aiba grija de sanatatea danturii copiilor lor. Este important sa stiti de la aparitia primilor dinti, cum se formeaza caria dentara si ce masuri de prevenire se pot lua.

Cauzele cariei dentare la copil

  • Igiena precara buco-dentara;
  • Consumul excesiv de produse bogate in zahar. Zaharul este dusmanul numarul 1 al dintilor. Cantitatea acestuia, sub orice forma, trebuie limitata, iar dupa consumarea acestuia dintii trebuie curatati.

Cum se formeaza caria dentara?

  • De fiecare data cand un copil manaca sau bea un aliment care contine zahar, particulele solide si lichide se lipesc pe si intre dinti;
  • Aceste particule, in momentul in care intra in contact cu bacteriile deja prezente in gura copilului, se transforma in acizi. Acestia actioneaza nociv asupra dintilor daca micutul nu foloseste periuta de dinti sau ata dentara.
  • O pata sau o linie alba aproape de gingii este adesea primul semn al unei carii dentare, si nu un punct negru, cum se crede. Acesta apare ulterior, cand caria deja a avansat.

Masuri de prevenire

Pentru ca este imposibil sa impiedici formarea si cresterea bacteriilor prezente in cavitatea bucala, este indicat sa se adopte obiceiuri sanatoase de igiena buco-dentara .

  • Invata-l pe cel mic sa se spele pe dinti. Daca este prea mic, spala-l tu. De la aparitia primul dinte, trebuie sa achizitionezi o periuta de dinti special pentru bebelusi si sa incepi curatarea danturii.
  • Nu baga lingurita copilului in gura ta. Parintii sunt purtatori de bacterii, pe care le pot transmite mai departe copilului.
  • Da copilului suc cu paiul. Dintii se erodeaza foarte usor din cauza sucurilor de fructe (indiferent ca sunt imbuteliate sau de la storcator). De aceea, medicii stomatologi recomanda parintilor sa le dea copiilor sa bea intotdeauna suc cu paiul. Astfel, zaharul intra foarte putin in contact cu dintii micutilor.
  • Nu pune zahar in mancarea copilului. Copilul nu se naste cu nevoia de dulce, el prinde gustul zaharului numai daca acesta ii este oferit. Indulceste alimentele dupa ce a trecut de varsta de 1 an.  
  • Apeleaza la fluor . Florul este o componenta a structurii dintilor care intareste smaltul acestora. Un aport zilnic de fluor te ajuta sa eviti dezvoltarea leziunilor provocate de carii pe care numai medicul stomatolog le poate trata. Fluorul se gaseste in diverse alimente si bauturi precum: pestele, ceaiul, apa minerala, sarea de masa, spanac etc. Sursa cea mai practica si mai eficienta este pasta de dinti cu fluor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului