Cresterea copilului

#familie #educatie #dependenta #televizor #poveste #copil

Cum sa petreci timpul alaturi de copilul tau

Chiar daca esti o persoana mai conservatoare sau preferi sa adopti o mentalitate libertina atunci cand vine vorba de educatia copilului tau, timpul petrecut in familie isi va pune amprenta asupra intregii sale vieti. Siguranta si caldura pe care o da o familie stabila va influenta in bine starea emotionala a copilului tau. Pentru tine, clipele in familie vor deveni momente de neuitat. Iata cateva modalitati prin care iti poti petrece timpul alaturi de copil.

 

 

Pasul 1. Spune-i o poveste

Cred ca si acum iti mai aduci aminte de povestea dinainte de culcare, vocea dulce a mamei sau a tatalui care te imbia la somn. Povestile constituie o modalitate excelenta de educatie, pentru ca ii transmit copilului tau valori morale fundamentale, il invata sa deosebeasca binele de rau si il ajuta sa isi identifice propriile nelinisti cu cele ale personajelor.

In relatie parinte-copil, povestile sunt unul dintre cele mai pretioase mijloace prin care te poti apropia de copilul tau. Nu te sfii sa faci din povestea de seara un adevarat moment, pe care copilul sa il astepte cu nerabdare in fiecare zi. Da viata personajelor prin tot felul de imitatii haioase, incurajeaza-l pe copilul tau sa participe la descoperirea elementelor care urmeaza in desfasurarea actiunii etc.

Pasul 2. Planifica un picnic

Profita de vremea frumoasa de afara si scoate-i pe copii la iarba verde . Cei mici adora sa se joace in aer liber, iar un picnic va fi prilejul ideal pentru a petrece clipe frumoase in familie. Nu uita sa pui la punct o multime de jocuri active pe care le puteti juca impreuna.

Pasul 3. Mergeti intr-o vacanta

Stiu ca ai nevoie de un pic de relaxare; de aceea, este foarte tentant sa ii lasi pe copii la bunici si sa evadezi impreuna cu partenerul. Este o idee minunata, atunci cand iti permiti sa iti iei mai multe zile de concediu pe an. Preocuparea ta principala ar fi sa petreci mai mult timp alaturi de copii.

Ce poate fi mai frumos decat toata familia intr-un parc de amuzament, la piscina hotelului sau escaladand un munte? Multe familii prefera sa caute insa atractii separate pentru copii, doar pentru a avea parte de relaxare. Incearca sa gasesti zone care pun la dispozitie zone de joaca pentru copii si ofera de asemenea, actiivtati interesante si pentru adulti.

Pasul 4. Luati masa de seara impreuna

Televizorul incepe sa ocupe tot mai mult spatiu din timpul fiecarei persoane. Ingrijorator este faptul ca cei mici sunt primii care cad victime dependentei de televizorr. De ce? Pentru ca nu au altceva de facut. Daca tu vii seara obosit si nu ai chef sa te ocupi de copil, ii aprinzi televizoul si nu iti mai aduci aminte sa il mai si inchizi. La masa, ca sa il mai potolesti pe ala micul, preferi sa ii dai de mancare in fata televizorului, decat sa va bucurati de o cina in familie.

Da la o parte comoditatea si instaureaza o regula: cel putin o masa pe zi trebuie sa se manance in familie. In acele momente aveti ocazia de a povesti ce ati mai facut in timpul zilei, puteti discuta despre nelamuririle pe care le aveti etc. Nu renunta la conceptul de familie doar din cauza oboselii, ci incearca sa te bucuri de prezenta tuturor macar cateva ore pe zi.

Pasul 5. Impartiti treburile casnice

Copiii adora sa se murdareasca. Fa-le pe plac si lasa-i sa te ajute la treburile din casa. Bineinteles, ideal ar fi sa le transformi in niste acivitati placute si amuzante. Mazgaliti-va de ciocolata preparand impreuna o prajitura delicioasa. Ia-l pe copilul tau in gradina si plantati impreuna tot soiul de flori. Va adora sa se murdareasca si sa se simta important pentru ca te ajuta.

Pasul 6. Ajuta-l la pregatirea temei

Scoala reprezinta o provocare pentru orice copil, pentru ca la nivelul varstei sale, trebuie sa faca fata unor situatii care pot deveni cateodata destul de stresante. Copilul tau vrea sa fie cel mai bun, se rusineaza atunci cand nu intelege ceva, il dranjeaza cand invatatoarea ii atrage atentia si nu se simte tocmai confortabil cand colegii ii mai gasesc cate o porecla.

Pentru tine pare putin, dar cel mic trebuie sa invete sa treaca peste toate cu ajutorul tau. Momentul in care isi face temele pentru a doua zi poate fi pretextul excelent pentru a-l incuraja atunci cand se simte nesigur, dar si pentru a-i insufla incredere in fortele proprii.

Citeste si:

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului