Daca nu reusesti sa iti mai petreci timpul alaturi de cei dragi, este momentul sa readuci la viata serile in familie, jocurile pentru toate varstele si mesele cand toti ai casei erau prezenti. Pentru aceasta ai nevoie de o organizare eficienta. Prin cativa pasi simpli, vei putea imbina cu succes viata profesionala cu timpul acordat familiei.
Pasul 1. Alcatuieste un calendar al intregii familii |
Pentru ca este greu sa va intalniti toti la aceleasi ore, ar fi indicat ca, in primul rand, sa stiti ce are de facut fiecare membru al familiei in ziua respectiva si sa analizati impreuna care sunt momentele in care puteti petrece timp impreuna.
Acest calendar te va ajuta sa planifici cine romantice, seri de jocuri si activitati distractive sau vacante si excursii surpriza.
De asemenea, in cazul in care ai copii mici si trebuie sa discuti zilnic cu partenerul tau despre cine ii ia de la gradinita, cine ii duce la cursurile de dans, la bunici, etc., o astfel de planificare va facilita lucrurile, facandu-le sa vina de la sine.
Asadar, aseaza la loc de cinste un calendar destul de mare, penru ca toate evenimentele planificate sa fie vizibile de catre toata familia. Important! Alege un calendar detaliat, care sa specifice si orele zilei.
Pasul 2. Cate o culoare pentru fiecare |
Pentru a diferentia foarte usor activitatile fiecaruia, ar fi indicat sa va notati in calendar evenimentele folosind cate o culoare diferita. In acest fel, fiecare membru al familiei va avea culoare sa, iar ceilalti vor putea identifica foarte usor ce activitati si-a notat fiecare in calendarul familiei. Incercati sa folositi creioane care se pot sterge usor cu o guma de sters, pentru a face modificari, daca va fi nevoie.
Pasul 3. Gasiti timp liber pentru activitatile in familie |
Daca ai reusit sa introduci acest sistem in familia ta, este timpul sa va analizati prioritatile si sa va faceti timp si pentru activitati comune. In plus, daca aveti un program foarte incarcat, atunci o evaluare a prioritatilor va va oferi posibilitatea de a va retrageti pentru scurt timp din agitatia cotidiana.
Asadar, analizeaza-ti activitatile, impreuna cu ceilalti membrii ai familiei, si elimina-le pe cele care nu sunt prioritare. Alcatuiti o lista cu angajamentele pe care nu ati dori sa le onorati si, de asemenea, notati pe lista activitatile la care nu ati dori sa renuntati sub nicio forma.
Important este ca toti membrii familiei sa fie dispusi sa renunte la anumite activitati, pentru a acorda mai multa importanta timpului petrecut impreuna. De exemplu, mezinul casei ar putea renunta la o dupa-amiaza la tenis cu prietenii, pentru a-si petrece timpul cu familia la film. Parintii, dedicati carierei, ar putea sa mai contramandeze din orele dedicate lucrurlui acasa in weekend, pentru a iesi la un picnic cu copiii.
De asemenea, incercati sa instaurati un fel de traditie a familiei voastre. Doua seri pe luna, trebuie sa mergeti in familie la film sau sa iesiti in oras. Un weekend pe luna este obligatoriu sa vi-l rezervati pentru o activitate comuna. Ideal ar fi ca timpul sa fie flexibil, insa idea sa se respecte.
Pasul 4. Noteaza cat mai repede evenimentele, invitatiile sau intalnirile |
Daca ai primit, de exemplu, o invitatie la o nunta, nu amana momentul si noteaza imediat in calendar data si ora. In felul acesta, toata lumea va sti in timp util programul fiecaruia. Va veti feri in acest mod de surprizele neplacute, cum ar fi planurile amanate in ultimul moment.
Pasul 5. Gaseste timp doar pentru tine |
Familia este cea mai importanta, iar timpul pe care il petreceti impreuna are un rol pozitiv in cresterea si educarea copiilor, dar si in ceea ce priveste relatia de cuplu. Cu toate acestea, incearca sa iti completezi timpul cu momente care sunt doar ale tale.
O iesire doar ca intre baieti sau o sesiune de shopping cu fetele, din cand in cand, iti vor mentine un tonus fresh si te vor ajuta sa nu cazi in rutina. O baie fierbinte doar pentru tine sau un ragaz pentru a citi o carte nu poate constitui un efort foarte mare, insa efectele pozitive se vor simti imediat atat in starea ta de spirit, cat si in cadrul relatiilor de familie.