INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#mama #tata #adolescent #parinti #educatie #negociere

Cum sa negociezi cu adolescentul

Protestele copilului tau si atitudinea rebela a acestuia te-au facut sa realizezi ca micutul de ieri s-a transformat astazi intr-un adolescent care isi cere impacientat drepturile. Desi nu este momentul sa ii dai mana libera la orice isi doreste, regulile de altadata par sabotate incontinuu. Ce poti face pentru a te intelege cu adolescentul tau?

 

Odata ajuns la varsta adolescentei, copilul tau pare a pune la indoiala tot ceea ce ii spui, asa ca termenul de „regula” nu prea mai prinde la acesta. In schimb, incearca o noua abordare: cea a negocierii.

Care este diferenta intre a impune o regula si a o negocia? In primul rand, modul de comunicare. Pentru ca nu mai ai control asupra comportamentului adolescentului, acesta putand foarte usor sa iti ascunda lucrurile care nu iti sunt pe plac, nu are rost sa devii paranoic si sa il urmaresti la colt de strada. In schimb, incearca sa ii devii prieten, sa il intelegi sau macar sa incerci si sa pastrezi un ton al conversatiei mai calm si mai deschis pentru oportunitati.

In continuare, ramai parintele copilului tau, asa ca trebuie sa tii piciorul in prag, cel putin atunci cand vine vorba de regulile de baza. Asta nu inseamna ca circumstantele nu se pot negocia. De exemplu, copilul tau nu are voie sa iasa in oras. Ai putea fi mai maleabil, lasandu-l pe acesta sa iasa in oras pana la o anumita ora, aceea stabilita de tine. In felul acesta, ambele parti au de castigat.

Bineinteles, genul acesta de strategie iti va solicita nervii destul de mult, pentru ca adolescentul va incerca sa iti impinga limitele si sa mearga cat de departe poate pentru a obtine tot ceea ce isi doreste. Important este sa nu cedezi emotional si sa nu te lasi condus de jocul de scena al acestuia.

Negocierea reprezinta baza rezolvarii oricarei probleme. Ambele parti trebuie sa asculte, sa respecte parerea celuilalt, sa isi expuna punctul de vedere si sa fie dispus la compromisuri . Acestea sunt regulile de baza pe care trebuie sa le expui inca de la inceput.

Iata care sunt pasii pentru o negociere de succes:

  • Decide care sunt regulile ce nu pot fi schimbate si ce aspecte ale acestora sunt negociabile.

 

  • Asculta punctul de vedere al adolescentului, insa in acelasi timp cere-i acestuia sa te asculte fara sa te intrerupa.

 

  • Fii pregatit pentru compromisuri, insa nu lasa chiar totul de la tine. Regula principala ramane tot regula, pentru ca, la urma urmei, trebuie sa veghezi asupra sigurantei copilului tau.

 

  • Incearca sa intelegi sentimentele copilului tau si care sunt pentru acesta cele mai importante lucruri pe care vrea sa le negocieze.

 

  • Daca simti ca devii prea nervos sau lucrurile se aprind, amana discutia.

 

  • Exprima-te in termeni pozitivi si explica-i copilului tau ca si atunci cand nu iti schimbi pozitia fata de o anumita regula sau termeni, procedezi astfel pentru ca il iubesti si iti pasa de viitorul sau.

 

  • Lasa-l sa iti castige increderea prin respectarea termenilor stabiliti, insa aplica si pedepsele, dinainte stabilite, pentru incalcarea intelegerilor dintre voi.


Sursa foto : mimediation.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cum alegi data perfecta pentru nunta ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare