Cresterea copilului

#educatie #copii #parinti #responsabilizare #bani #animale

Cum sa iti inveti copilul sa fie responsabil

Responsabilitatea este un lucru care trebuie invatat inca din copilarie. In mod sigur nu iti doresti ca micutul tau sa creasca cu obisnuita de a lasa totul pe umerii altora sau de a-si nega greselile. Iata cateva metode simple de a-ti ajuta copilul sa devina un om matur, responsabil, care este capabil sa isi asume greselile atunci cand este cazul.

 

Ofera-i mereu cate ceva de facut

Invata-l inca de mic sa faca anumite lucruri singur si spune-i foarte clar ca este important ca treaba sa fie dusa la bun sfarsit . Fie ca este vorba de aranjat jucariile, de scos catelul la plimbare sau de spalat vasele dupa micul dejun, copilul tau se va simti in primul rand foarte mandru de faptul ca are un rol important in familie. Aceste taskuri au asupra lui un impact foarte mare, cu atat mai mult cu cat ii dai de inteles ca treaba pe care o faca este esentiala pentru intreaga familie.

Arata-i ca te bazezi pe el

Atunci cand ii dai ceva de facut, explica-i ca tu sau altcineva depindeti de modul in care isi face el treaba. Spre exemplu: daca el trebuie sa spele vasele, spune-i ca ele trebuie sa fie curate pentru ca altfel niciun membru al familiei nu va avea in ce sa manance pranzul si ca trebuie spalate foarte bine pentru ca altfel exista riscul de imbolnavire. Acest lucru nu il va speria, ci doar il va face sa fie foarte atent si sa isi ia in serios treaba.

Include-l in activitatile voastre

Daca aveti de aranjat masa, de decorat casa pentru Craciun, de facut bagaje pentru excursie sau de  spalat animalul de casa, copilul trebuie sa fie implicat in toate aceste activitati. Faptul ca tu ii arati ca ajutorul lui este indispensabil in tot ceea ce faceti voi ca parinti, il va face sa se simta bine si nu va lua aceste responsabilitati ca pe o povara.

Seteaza consecinte

In momentul in care ii spui copilului ca trebuie sa faca ceva, spune-i care sunt si consecintele daca nu duce la bun sfarsit treaba pe care o are. Spre exemplu: sa spunem ca isi face singur ghiozdanul pentru scoala, insa are obiceiul de a uita anumite obiecte – spune-i ca lipsa unui caiet, a acuarelelor sau a blocului de desen ii poate aduce o nota proasta. De asemenea, daca nu face ceea ce spui tu trebuie sa aiba consecinte – daca nu isi aranjeaza jucariile, aduna-le pe toate intr-un sac (in fata lui) si spune-i ca pana nu invata sa aiba grija de ele, nu are voie sa se joace cu ele. Poate parea un gest destul de dur, insa este printre putinele metode care dau roade in asemenea cazuri.

Ofera-i un animal de casa

Un caine, o pisica, un papagal sau un acvariu cu pesti vor ajuta considerabil la responsabilizarea copilului tau. Inainte de a merge sa cumparati animalutul, discuta cu cel mic si explica-i ca prezenta unui animal in casa voastra nu inseamna doar distractie si bucurie, ci inseamna si responsabilitate. Mentioneaza-i ca un animal trebuie spalat, trebuie scos afara, ca in urma lui trebuie facuta curatenie, ca el trebuie dresat, dus la medicul veterinar etc. Asadar, orice bucurie vine insotita si de parti mai putin placute. Daca este de acord ca el sa se implice in totalitate in ingrijirea animalului, porniti impreuna in cautarea acestuia. Eventual roaga-l pe vanzatorul de la pet-shop sa ii mai spuna inca o data copilului ce fel de ingrijiri are nevoie animalutul achizitionat.

Invata-l valoarea banilor

Ofera-i o suma de bani  si spune-i ca acestia sunt banii pentru o saptamana si ca ar trebui sa aiba mare grija cum ii cheltuie si pe ce. In acest fel, copilul va invata ca nu trebuie sa “arunce” banii pe lucruri inutile, ci doar pe lucruri de care are nevoie cu adevarat. Este foarte important sa te tii de cuvant si sa nu ii mai dai alti bani, mai ales daca vine inca din prima zi si iti spune ca a avut nevoie de cine-stie-ce joc si ca mai are nevoie de bani. Atitudinea ta corecta (adica aceea de a te tine de cuvant si de a-i demonstra ca ai vorbit serios atunci cand i-ai spus ca acei bani sunt cu adevarat pentru intreaga saptamana) il va ajuta pe copil sa isi dea seama ca banii se castiga destul de greu si ca acesta este un motiv foarte bun pentru care ar trebui sa ii cheltuie doar atunci cand este necesar.

Sfaturi:

Ofera-i copilului tau numai taskuri potrivite pentru varsta lui, lucruri care pot fi facute cu usurinta de el.

Nu il impovara cu lucruri inutile. Responsabilizarea nu se face prin treburi multe, ci de efect. Treburile pe care i le dai nu ar trebui sa dureze mai mult de jumatate de ora pentru ca isi va pierde rabdarea. Lasa-i timp si pentru alte activitati: lectii, joaca, timp cu prietenii etc.

Nu tipa la el si nici nu il ameninta cu pedepse. Acest lucru nu va ajuta pe nimeni.

Daca nu ii ies toate treburile sau daca uita sa faca ceva nu ii reprosa si nu ii spune fraze jignitoare, care sa il doara.

Daca nu ii reuseste ceva din prima, nu te supara pe el. Mai bine arata-i cum se face si stai langa el pana termina ce are de facut. Astfel, toata lumea este multumita si satisfacuta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului