Oricum i-ai vorbi, copilul tau refuza sa te asculte si sa indeplineasca ceea ce ii spui. Simti ca iti pierzi rabdarea si te intrebi de ce copilul tau este atat de obraznic . Un batran ti-ar spune ca il ai asa cum il educi. Daca cel mic este atat de revoltat, probabil ca la un moment dat, ai gresit in atitudinea ta fata de acesta. Iata cativa pasi prin care il poti determina sa te asculte.
Pasul 1. Inainte de a comanda, ofera explicatii
Daca vei tipa la copilul tau sau ii vei spune ce sa faca, nu il vei determina sa te asculte, dimpotriva, vei obtine exact contrariul. Cu cat cel mic va simti ca esti de partea lui, la fel ca un prieten, cu atat va fi mai calm si mai ascultator. Incearca sa ii explici ce anume doresti de la acesta, folosind argumente logice, pe intelesul copilului.
Pasul 2. Asigura-te ca cel mic se simte inteles
Faptul ca cel mic refuza sa asculte ceea ce ii spui poate reprezenta si un semnal de alarma. Sfidand ceea ce spui, copilul isi poate manifesta partea rebela , pentru ca se simte neinteles sau neglijat. Chiar daca ai tendinta sa crezi ca cel mic nu ar putea avea astfel de probleme, arata-i ca esti dispus sa il asculti si sa ii intelegi dilemele, oricat de neimportante ar parea pentru tine. Vei observa ca acesta va incepe sa raspunda cerintelor tale. Daca ii vei intelege modul de a gandi, vei sti mereu ce solutii sa ii propui penntru a obtine ceea ce iti doresti de la acesta.
Pasul 3. Nu te contrazice cu ceilalti membrii ai familiei
Daca tu vei impune niste reguli, iar partenerul tau va veni cu propriile sale idei, copilul se va simti confuz si nu va sti cum sa reactioneze. Asadar, inainte de a-i propune copilului tau ceva anume, discuta cu partenerul si gasiti o varianta comuna. Si mai important, nu va certati in fata celui mic. Discutati orice nelamuriri in particular.
Pasul 4. Raspunde la intrebarile copilului tau
Daca parintii nu acorda suficienta atentie copilului, daca lasa intrebarile acestuia fara raspuns, atunci cel mic isi va pierde orice urma de incredere si va cauta astfel de sprijin in alta parte. Acest altcineva poate fi oricine: un prieten, televizorul, internetul etc.
Indiferent de cat de ridicole sau banale ti se par nelamuririle acestuia, ofera-i raspunsurile de care are nevoie, pentru ca astfel va sti intotdeauna ca se poate baza pe tine, te va respecta si implicit, te va asculta.
Pasul 5. Fii un exemplu pentru copilul tau
Daca ii spui unui adolescent sa nu fumeze, in timp ce tu esti intotdeauna cu pachetul de tigari in buzunar, atunci nu te astepta sa te asculte. Daca il sfatuiesti pe cel mic sa traverseze la culoarea verde a semaforului, dar cand sunteti impreuna, treceti pe rosu, atunci fii sigur ca nu va retine aceasta regula. Dubleaza-ti regulile cu faptele si fii un exemplu pentru copilul tau.
Pasul 6. Lasa-l pe copil sa suporte consecintele
Nu este vorba neaparat de pedepse, insa pentru fiecare fapta trebuie sa existe si consecinte. I-ai spus celui mic ca daca nu se poarta frumos la cumparaturi, nu ii vei mai da voie sa se joace cu jucaria preferata. Acasa insa, te razgandesti. Tine-te de cuvant, chiar daca cel mic incepe sa iti faca scene de isterie . Cu timpul, va invata sa iti respecte regulile pentru ca va vedea ca nu te poate influenta atunci cand iei o decizie.
Pasul 7. Nu repeta acelasi lucru de prea multe ori
Ii tot spui ca il vei pedepsi daca nu este cuminte, ca trebuie sa te asculte etc. Insa totul se rezuma la vorbe. Invatarea nu se face doar prin repetitie , ci si prin fapte. Spune-i o data ce are de facut si apoi actioneaza in functie de faptele sale. Daca te asculta, lauda-l, daca nu, lasa-l sa suporte consecintele, ajuta-l si repeta-i ce are de facut.
Pasul 8. Nu iti jigni copilul
Deseori, parintii uita ca si copiii simt nevoia sa fie respectati. Nu iti critica copilul in fata altor persoane, pentru ca acesta se va jena, se va simti ranit si tot ceea ce vei reusi va fi sa creezi o distanta intre tine si acesta. Fii ferm, tine-te de cuvand si respecta pedepsele pe care le-ai impus, insa nu lovi in respectul de sine al copilului tau.