Majoritatea copiilor refuza cu incapatanare sa manance legume sau fructe, insa ar lua masa oricand intr-un fast-food. Cu toate ca cei mici nu realizeaza ce inseamna mancarea sanatoasa, exista cateva modalitati prin care ii poti obisnui sa aiba o alimentatie corespunzatoare.
Pasul 1. Lasa-l sa te ajute |
Incurajeaza-l pe cel mic sa te ajute la pregatirea mesei sau la cumparaturi. Alcatuiti impreuna listele pentru alimentele pe care trebuie sa le luati de la supermarket si da-i voie copilului tau sa se simta implicat in astfel de activitati.
Pentru a-i spori interesul pentru mancarea sanatoasa, lasa-l sa iti dea o mana de ajutor si in bucatarie. Incepe cu responsabilitati mici. De exemplu, impreuna puteti aranja masa intr-un mod cat mai atractiv.
Pasul 2. Porneste de la sursa |
Explica-i de unde provine fiecare aliment. Nu te limita doar la o plimbare pana la piata. Mergeti in vizita la o ferma si lasa-l pe cel mic sa culeaga singur diverse fructe sau legume.
Daca ai posibilitatea, ocupati-va si de gradinarit. Nu ai nevoie de foarte mult spatiu, este suficient sa plantati cateva rasaduri si sa il inveti pe copilul tau sa aiba grija de acestea.
De asemenea, puteti incerca sa preparati diferite lactate in bucatarie sau sa mergeti direct la sursa. Copilul tau va vedea cum se obtine branza, iaurtul etc. In acest fel, va fi mult mai tentat sa guste in mod regulat mancarea sanatoasa.
Pasul 3. Ofera-i dulciuri sanatoase |
Copiilor le place sa rontaie tot felul de ducliuri sau snacks-uri. Ofera-i celui mic variante mai sanatoase. Cereale, fructe uscate, inghetata si ciocolata, preparate in casa, toate acestea pot deveni adevarate delicii. De asemenea, inlocuieste sucurile acidulate cu cocktailurile din fructe.
Pasul 4. Fii un model |
Adopta, impreuna cu familia, un stil de viata sanatos. Preferintele copiilor sunt influentate de cele ale parintilor, asadar, daca cel mic te va vedea pe tine consumand mancare sanatoasa , sunt foarte mari sansele sa incerce aceleasi alimente.
Pasul 5. Nu renunta |
Chiar daca o vizita la piata locala nu ii va trezi apetitul copilului tau pentru fructe sau legume, nu renunta. Copiii au nevoie sa fie familiarizati mai intai cu anumit aliment sau lucru, inainte de a-l incerca.
Pasul 6. Promoveaza obiceiurile sanatoase din timp |
Introdu din timp mancarea sanatoasa in alimentatie. Ajuta-l pe cel mic sa isi aleaga singur felurile de mancare preferate, oferindu-i mai multe optiuni. De exemplu, prepara pentru paste mai multe sosuri, la micul dejun pregateste-i o serie de alimente din care isi poate alcatui un sandwich pe cinste.