Cresterea copilului

#educatie #copil #parinte

Cum sa iti cresti copilul intr-un mod sanatos

Nimeni nu a spus ca este usor sa educi un copil. Ai nevoie de tact, rabdare, dar si de multa intelepciune. Desi iti doresti ce este mai bun pentru copilul tau, trebuie sa stii si cand sa cedezi, pentru ca amandoi sa aveti de castigat mai tarziu. Iata cativa pasi care te vor ajuta sa iti cresti copilul folosind o mentalitate sanatoasa.

Pasul 1. Lasa-ti copilul sa ia hotarari

Chiar daca este datoria ta sa veghezi asupra educatiei copilului tau, asta nu inseamna ca trebuie sa iei orice hotarare in locul acestuia, doar pentru ca stii tu mai bine. Sunt decizii care tin de fiecare varsta si care, mai tarziu, il vor ajuta sa fie o persoana echilibrata.

Atata timp cat aceste decizii i se potrivesc varstei lui (imbracaminte, buget, comportament etc.), lasa-l sa hotarasca ceea ce vrea. De cele mai multe ori, parintii ii spun copilului ca are dreptul sa aleaga, dar la momentul adevarului, prefera sa faca tot cum gandesc ei. Este si normal ca, in fata unei asemenea atitudini, copilul sa se revolte.

Chiar daca acesta decide sa isi cheltuiasca banii pe tot felul de nimicuri in loc sa ii investeasca in ceva de calitate, are toate sansele sa invete din greseli. Bineinteles, asta nu inseamna ca nu trebuie sa il indrumi cu sfaturi sau sa nu ii explici si punctul tau de vedere.

Pasul 2. Nu ceda santajului emotional

Copiii invata repede care este cheia prin care ii pot scoate din sarite pe parintii lor. Va folosi acea metoda ori de cate ori va dori sa protesteze. Important este sa ramai calm, pentru a mentine lucrurile sub control. Copii spun lucruri dureroase si te fac astfel sa fii de acord cu ceva ce nu ai fi acceptat in conditii normale: santajul emotional este specialitatea acestora. Incearca sa nu te arati impresionat si sa nu reactionezi prea puternic.

Pasul 3. Lasa-l pe copilul tau sa isi exprime punctul de vedere

Iti doresti sa iti vezi copilul capabil sa gandeasca singur, fara sa se lase influentat de persoanele din jur. Atunci ar trebui sa ii "instalezi" ideea ca, daca nu este de acord cu ceva anume, te poate contrazice, totul, bineinteles, in limitele bunului simt. Invata-l sa poarte o conversatie in care sa isi sustina punctul de vedere intr-o maniera civilizata. Nu este nimic gresit in a-ti expune propria parere, iar copilul tau trebuie sa stie ca intodeaua ii vei asculta argumentele, chiar daca nu intotdeauna ii vei respecta deciziile. In felul acesta, toti membrii familiei vor invata sa se respecte, indiferent de diferenta de opinie.

Pasul 4. Lasa-l sa decida ce activitati extrascolare vrea sa urmeze

Multi parinti isi imping copilul sa urmeze niste cursuri pe care, de fapt, ei insisi si-ar fi dorit sa le practice in tinerete. Preferintele copilului tau s-ar putea, totusi, sa nu corespunda cu ale tale. Important este sa urmaresti aptitudinile copilului tau si sa il inveti sa profite de resursele pe care le are. Experimentati impreuna; ofera-i posibilitatea de a incerca mai multe activitati, pret de cateva lectii, pentru a decide singur ce anume ii este pe plac. Inclinatiile sale se vor observa imediat.

Pasul 5. Lasa-i timp sa afle ceea ce simte

Parintii stiu aproape intotdeauna de ce copilul lor este suparat, dezamagit, nervos etc. In acele momente, tot ce vrei sa faci este sa iti consoiezi copilul. In functie de firea acestuia, se poate sa astepte nerabdator sfaturile tale sau poate prefera sa aiba parte de un timp pentru a-si analiza emotiile. Lasa-l pe copilul tau sa conduca discutia atunci cand este pregatit sa o faca. Nu trebuie sa cazi in extrema cealalta, in care iti ignori copilul. Poti fi insa mai discret in abordare, iar daca observi ca acesta nu este pregatit sa vorbeasca, acorda-i un ragaz pentru a intelege ce i se intampla.

Pasul 6. Evita discutiile spuse la nervi

Nu lua decizii atunci cand esti nervos. In primul rand, la nervi s-ar putea sa iti pierzi controlul, iar copilul tau iti va ghici astfel slabiciunile; in al doilea rand, s-ar putea sa iei decizii pe care vei dori sa le schimbi mai tarziu. In acest fel, copilul tau va sti ca iti poate schimba vorba ori de cate ori va dori sa obtina ceva anume.

Pasul 7. Ofera-i spatiul personal

Nu il incarca pe copilu tau cu insistentele tale in ceea ce priveste vestimentatia sau modul sau de a fi. Mai intai, trebuie sa ii educi din timp gusturile, sa il inveti sa aleaga pentru ca mai tarziu sa aiba posibilitatea de a lua cele mai bune decizii. Accepta insa faptul ca fiecare varsta este caracterizata de o perioada de rebeliune. Doar in adolescenta poti sa porti blugi rupti si parul vopsit in mai multe culori, fara ca nimeni sa se uite ciudat la tine, pentru ca atunci este varsta potrivita pentru astfel de lucruri. Ofera-i sfaturi, dar nu il teroriza cu insistentele.

Pasul 8. Nu face un obicei din a-ti critica copilul

Copiii sunt foarte fragili, iar tu ii poti rani usor increderea in sine. Evita criticile prea taioase si incearca sa gasesti variante mai "dulci" pentru a-ti expune parerile. Important este sa fii ferm atunci cand este cazul, dar sa stii si cand sa cedezi, mai ales daca nu este vorba despre ceva care ii poate face rau copilului tau.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului