Cresterea copilului

#rutina #pedeapsa #activitati #somn #copil

Cum sa iti convingi copilul sa doarma singur

Copilul tau este destul de mare pentru a dormi si singur, insa nu reusesti sa il convingi si pe cel mic de acest lucru. Plange, tipa si face orice pentru a te determina sa ramai langa el pe tot parcursul noptii. O problema aparent simpla devine o sursa de frustrare pentru parinti, care doresc sa isi recapete dreptul la intimitate. Iata cativa pasi care te vor ajuta sa il determini pe copil sa doarma singur.

 

Pasul 1. Anunta-l din timpul zilei ca va incepe sa doarma singur

Nu astepta pana la momentul somnului pentru a-l lasa pe copilul tau sa doarma singur. Se va simti frustrat si nu vei reusi sa il calmezi prea curand. Anunta-l din timpul zilei ca incepand de astazi, va dormi singur in pat. Explica-i faptul ca este suficient de mare pentru a avea propria camera, pentru a dormi singur in pat etc.

Pasul 2. Respectati obiceiurile dinainte de culcare

Faptul ca va dormi singur nu trebuie sa influenteze in niciun fel obiceiurile pe care le aveati inainte de culcare. In felul acesta, se va simti in siguranta. Asadar, fa-i o baie, cititi impreuna o poveste si spune-i cat de mandru esti de faptul ca va dormi singur de acum inainte.

Pasul 3. Ofera-i un obiect drag cu care sa doarma

Paturica prefera sau ursuletul de plus il vor ajuta pe copilul tau sa se simta mult mai relaxat pentru a intampina aceata trecere din viata sa. De asemenea, ai putea sa ii oferi un tricou sau o bluza de a ta, spunandu-i ca, daca o va purta, va fi protejat si aparat in timpul noptii.

Pasul 4. Ofera-i recompense

Alcatuiti un tabel cu casute, care sa reprezinte fiecare zi a saptamanii. Pentru fiecare zi in care doarme singur, vei adauga o steluta sau orice alt obiect care ii provoaca interesul. La un anumit numar de stelute adunate, va primi o surpriza.

Bineinteles, poti varia regulile jocului, dar astfel copilul va fi provocat sa participe si se va simti motivat sa doarma singur fara sa iti mai faca probleme.

Pasul 5. Asigura-i un zgomot sau o lumina de fundal

Unii copii se vor simti mult mai linistiti daca dormitorul lor nu va fi complet in intuneric sau daca vor auzi un zgomot pe fundal. Daca alearga la tine in timpul noptii si nu poate dormi singur, incearca si aceasta metoda. De exemplu, lasa lumina de pe hol aprinsa si usa de la camera copilului deschisa. De asemenea, zgomotul unui ventilator sau o muzica linistitoare il pot face pe micut sa adoarma mai usor.

Pasul 6. Mentine o pozitie ferma

In primele seri este posibil ca cel mic sa alerge la tine in toiul noptii, sa planga, asteptand ca tu sa cedezi. Nu permite acest lucru, pentru ca altfel copilul va sti ca plansul sau tipetele sunt metoda de a te determina sa procedezi asa cum vrea el.

Aseaza-l in patul sau si asteapta pana adoarme, vorbeste-i si explica-i faptul ca trebuie sa doarma singur si ca tu vei fi foarte mandru daca se va intampla acest lucru.

Pasul 7. Sarbatoriti reusita

Dimineata este momentul sa il feliciti pe copilul tau daca a reusit sa doarma singur, fara sa vina la tine plangand. Pregateste-i un mic dejun special, lasa-l sa te ajute in bucatarie etc. Dupa cateva nopti, acest obicei, de a dormi singur, va deveni normalitate.

Citeste si: 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului