Cresterea copilului

#ingrijire #sanatate #bebelus #igiena #parinti #dentist

Cum sa ingrijesti dintii bebelusului

Introducerea notiunilor de igiena trebuie sa se faca inca de la o varsta frageda, pentru ca in felul acesta, copilul le va percepe mai tarziu ca pe o rutina normala in viata sa. De la aceasta regula nu trebuie sa faca exceptie nici ingrijirea dintisorilor bebelusului.

 

Pentru ca regulile de ingrijire nu sunt aceleasi la bebelusi precum la adulti, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre igiena dintilor copiilor.

 

Curata gura bebelusului inainte de aparitia primilor dintisori

 

Dupa fiecara masa cand iti hranesti bebelusulu, sterge gingiile acestuia cu o carpita moale sau cu tifon. Inmoaie bucata de carpa sau tifon  in apa calduta, infasoar-o in jurul degetului tau si curata gurita bebelusului. 

 

Ingrijeste dintisorii inca de la aparitie

 

Unii parinti considera ca dintisorii de lapte nu merita prea multa atentie din punct de vedere al igienei orale pentru ca vor fi oricum inlocuiti. Dintisorii de lapte formeaza nsa spatiul necesar dintisorilor permanenti si il pe sa mestece si sa vorbeasca. Daca nu sunt ingrijiti corespunzator, pot duce la afectiuni ale gingiilor, ce vor influenta aranjarea dintilor permanenti si vor da nastere problemelor danturii.

 

Atentie la carii

 

Este usor sa observi primele semne ale cariei la copii: pete aparent minore sau doar un punct maro, ce poate trece aproape neobservat, iti va indica faptul ca deja caria incepe sa afecteze dintele. Unul dintre lucrurile comune pe care le fac parintii este sa ii ofere bebelusului biberonul cu lapte sau cu ceai inainte de culcare, nu atat pentru hranirea acestuia, cat pentru confort. Daca deja bebelusului i-au aparut primii dintisori, ar fi indicat sa ii cureti gingiile si gurita dupa fiecare masa, fara sa ii mai oferi alte alimente dupa aceea.
 

Ofera-i apa dupa fiecare masa

 

Majoritatea mancarurilor pentru bebelusi se „spala” relativ repede de pe dintisori cu putin suc sau apa dupa fiecare masa. Ar fi indicat sa introduci insa si folosirea periutei de dinti cat de curand posibil, pentru ca micutul sa se obisnuiasca in a o mentine in gura.

Nu vei avea nevoie de periuta pentru a-i curata propriu-zis dintisorii, cel putin pana la varsta de 18 luni. Daca insa micutul mananca alimente care se lipesc de dinti sau care contin mai mult zahar, atunci ii poti curata dintisorii cu un tifon inmuiat in putin bicarbonat de sodiu.

 

Introdu fluorul dupa varsta de 3 ani

 

Asteapta pana cand micutul a implinit cel putin 3 ani pentru a introduce pasta de dinti cu . Copilul ar trebui sa fie capabil atunci sa nu inghita pasta si sa isi clateasca gura singur. Intre timp, poti opta pentru o pasta pentru copii, cu miros si gust atractiv, care nu contine insa fluor . Pentru o singura spalare, pasta de dinti de marimea unui bob de este suficienta pentru .

Chiar daca bebelusul nu va folosi o pasta de dinti pe baza de fluor, acesta ar trebui sa isi ia doza zilnica de fluoruri, necesara pentru prevenirea cariilor. Daca vei merge la un control stomatologic , vei observa ca medicul te va intreba ce fel de apa bea bebelusul. Acest lucru se datoreaza faptului ca apa contine fluoruri, ajutand astfel la mentinerea sanatatii dintilor si chiar oprirea, in primele faze, a cariilor. Daca acesta va considera ca este necesar, iti va recomanda picaturi, tablete sau vitamine pe baza de fluor. Pentru ca excesul de fluor dauneaza sanatatii, asigura-te ca tii departe de copil aceste suplimente.

 

Viziteaza medicul stomatolog

 

Medicii recomanda sa iti duci copilul la stomatolog atunci cand acesta a implinit varsta de 1 an, insa daca nu exista probleme deosebite, iar copilul primeste o ingrijire corespunzatoare a dintisorilor si a gingiilor, atunci poti astepta pana cand acesta ajunge la varsta de 3 ani. Obiceiurile de ingrijire nu numai ca ii vor pastra dintisorii bebelusului sanatosi, insa il vor invata sa aiba grija de dantura sa in mod firesc pentru anii care vor urma.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top
Top

Sfatul expertului