Cresterea copilului

#bebelus #copil #premergator #mers

Cum sa il inveti pe copilul tau sa mearga

De la prima baita la primul cuvant, bebelusul  trece printr-o perioada de invatare. In tot acest timp, acesta are nevoie de tine. Iata cativa pasi prin care il poti invata pe cel mic sa mearga. 

 

 

 Pasul 1. Indepartaza obstacolele periculoase

Uite-te prin jurul tau si asigura-te ca nu exista colturi ascutite, suprafete alunecoase sau scari periculoase. Chiar daca vei fi prezent atunci cand micutul tau va incerca sa mearga, asta nu garanteaza faptul ca nu poate avea loc un accident. Copiii sunt agitati si foarte rapizi, asa ca indeparteaza orice pericol de accidentare .

 Pasul 2. Acorda-i sprijin

Daca cel mic deja merge de-a busilea, atunci ajuta-l sa mai faca un pas: cum sa se ridice singur in picioare.

Daca cel mic sta deja in picioare fara ajutor, invata-l cum sa isi indoaie genunchii pentru a se aseza. Nu trebuie doar sa il linistesti atunci cand incepe sa planga. Incearca sa il inveti lucruri noi si apoi lasa-l pe el sa se descurce singur.

Tine-l de mana si incearca sa te desprinzi usor de copil, atunci cand reuseste sa execute cativa pasi. Pentru a-l incuraja, aseaza-te in fata lui si intinde-ti mainile spre acesta, facandu-i semn sa vina catre tine.

Stai aproape de cel mic. La inceput, acesta va reusi sa faca doi-trei pasi, apoi va incerca sa gaseasca sprijin. Incurajeaza-l si vei observa cum va inregistra progrese.

Pasul 3. Ofera-i mijloace de sustinere 

Asigura-te ca in camera sau afara, in mediul in care il inveti sa faca primii pasi, exista mobila sau obiecte de care se poate sprijini, atunci cand incearca sa se deplaseze.

Pasul 4. Nu folosi premergatorul 

Cand il inveti pe copilul tau sa mearga, ar fi indicat sa nu folosesti premergatorul. Il poti expune pericolului de accidentare. De asemenea, evita sa ii pui pantofiori in timp ce il ajuti sa mearga. Exercitiile in picioarele goale il vor ajuta sa isi imbunatateasca echilibrul si coordonarea.

 Pasul 5. Incurajeaza-l pe cel mic sa faca exercitii

Ajuta-l sa se coordoneze si sa isi mentina echilibrul cu ajutorul jucariilor si a activitatilor care au la baza dexteritatea si exercitiul fizic. De exemplu, achizitioneaza jucarii care ii permit celui mic sa impinga sau sa traga un anumit accesoriu. De asemenea, jucati-va cu mingea. Astfel de activitati au ca scop dezvoltarea coordonarii mana-ochi.

Pasul 6. Stabileste un ritm potrivit pentru copilul tau 

Nu il forta pe cel mic sa mearga mai devreme decat simte nevoia. In mod normal, copiii incep sa mearga in jurul varstei de 16 sau 17 luni. Nu te ingrijora insa daca acesta prefera sa mai mearga putin de-a busilea. Bebelusii isi dezvolta aptitudinile in mod diferit, in ritumul lor propriu.

De asemenea, asigura-te ca nu te misti prea rapid, in raport cu acesta. Pentru inceput, ia-ti copilul la o plimbare printr-o zona linistita, unde nu este prea multa circulatie. Evita deocamdata parcurile, magazinele cu jucarii sau dulciuri.

Atentie! Nu iti lasa niciodata copilul nesupravegheat! Acesta poate sa cada, iar daca nu este cineva langa el pentru a-l ajuta, se poate accidenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top