Cresterea copilului

#familie #copii #finante #bani

Cum sa il inveti pe copil valoarea banilor

Responsabilitatea de a-i invata pe copii valoarea banilor revine intotdeauna parintilor, iar cum micutii vor intotdeauna foarte multe lucruri si nu inteleg ca acestea se iau doar cu bani care se castiga cu munca, este recomandat sa il faci sa inteleaga acest lucru.


Incepand de la varsta de 3 ani, copiii prind cu siguranta „gustul” banilor si se bucura de fiecare data cand ii vad, imaginandu-si ca in curand acestia vor fi convertiti in dulciuri sau jucarii. Trebuie sa ii explici copilului ca exista alte prioritati si ca banii trebuie manevrati cu multa grija.


Iata cum il poti invata pe copil valoarea banilor.


Fii un model de urmat


Atunci cand mergeti impreuna la cumparaturi fii cumparat si nu „arunca” banii pe produse inutile. Roaga-l pe copil sa te ajute sa faceti de acasa o lista de cumparaturi si respectati-o intocmai. Nu te abate de la lista decat daca este vorba despre un lucru necesar pe care ai uitat sa il treci pe lista.


De asemenea, atunci cand cumperi un lucru, gandeste-te foarte bine daca urmeaza sa il utilizezi in mod frecvent sau daca produsul respectiv iti este indispensabil. In acest fel  ii arati copilului cum ar trebui sa faca atunci cand are bani si cum trebuie sa isi optimizeze veniturile.


Da-i bani


O data pe saptamana, ofera-i o suma de bani, o suma calculata, care i-ar ajunge pentru 5 zile (la scoala de exemplu) sa manance un sandwich. Explica-i foarte clar ca acesta este tot bugetul alocat pentru el in saptamana respectiva si ca trebuie sa fie foarte chibzuit atunci cand cheltuie banii pentru ca suma urmatoare o va primi abia saptamana urmatoare.  Daca nu reuseste sa cheltuie doar strictul necesar, tine-te de cuvant si nu ii mai da alti bani, oricat de mult te-ar ruga. Desigur, daca are o justificare buna pentru ca a cheltuit banii, poti trece cu vederea, doar de data aceasta.


Planificati impreuna vacanta


Luati o foaie si un pix si treceti pe hartie toate cheltuielile: cazare, drum dus-intors, masa, cadouri/suveniruri etc. Atunci cand va vedea cat de mult costa o vacanta si ca bugetul alocat este cat de cat la limita, se va abtine sa iti mai ceara sa ii cumperi lucruri inutile atunci cand veti iesi la cumparaturi in concediu.


Incurajeaza-l sa isi ofere serviciile


Stimuleaza-l sa isi castige banii. Pune-l sa te ajute cu anumite treburi casnice (sa spele vasele, sa arunce gunoiul sau sa stearga praful in camera de zi contra unor sume de bani. Indatoririle le vei alege tu in functie de varsta pe care o are copilul si de cat de dezvoltat este. Nu are rost sa il fortezi sa faca lucruri care sunt prea difiicle pentru el, oricat de mult ai vrea sa il calesti.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare