De la nastere pana la aproximativ doi ani, copiii comunica doar prin gesturi si diverse sunete si gangureli, iar dupa aceasta varsta, micutii incep sa vorbeasca. Daca vrei sa grabesti procesul de vorbire si daca iti doresti ca el sa aiba un vocabular cat mai bogat si sa vorbeasca foarte fluent si fara diverse tulburari, este recomandat sa parcurgi cativa pasi care l-ar putea ghida pe copil sa progreseze in ceea ce priveste abilitatea lingvistica.
Adreseaza-te copilului in mod frecvent
Chiar daca el nu iti raspunde, nu inseamna ca nu intelege ceea ce ii spui. Comunicarea si adresarea personala este o metoda foarte buna de a stimula aptitudinile de comunicare ale copilului. Vorbeste in fiecare zi cu el, pune-i intrebari, vorbeste-i despre cum a fost ziua ta la munca, despre lucrurile noi pe care le-ai invatat, despre planurile pe care le aveti in weekend etc.
Toate aceste lucruri se vor imprima in capul copilului tau - cu cat mai multe cuvinte noi vei folosi si cu cat variantele de exprimare sunt mai diferite, cu atat mai bine.
Citeste-i povesti
Achizitioneaza pentru inceput doua carti de povesti pe care sa i le citesti seara, inainte de culcare, dar si atunci cand ai timp si iti face placere. Exprimarea corecta si coerenta va dezvolta vocabularul copilui tau si cat va auzi povestile mai des, cu atat mai repede si mai bine va vorbi.
Atentie insa, chiar daca te grabesti, incearca sa citesti cat mai rar si mai clar, daca este posibil cu intonatia potrivita. Altfel, risti ca in capul copilul tau sa fie doar o insiruire de cuvinte pe care sa nu priceapa.
Lasa-l sa privesca programe educationale
In ciuda faptului ca este dificil sa mai gasesti la televizor un program educational potrivit pentru copii, este totusi recomandat ca jumatate de ora pe zi sa il lasi sa se uite la un episod de desene animate sau un program special pentru copii. De obicei acestea constau in informatii referitoare la animale (la care copiii se uita cu drag), diverse jocuri etc.
Expune-l la experiente diferite
Studiile arata ca una dintre cele mai bune modalitati de a dezvolta aptitutinile de comunicare ale copilui este sa il pui in diverse situatii, sa ii permiti sa experimenteze. Astfel, si o simpla plimbare prin zona in care locuiti este suficienta pentru a-l invata pe copil o serie de lucruri. De exemplu, cand iesi cu el la plimbare, vorbeste-i despre masini, despre catei, despre copaci si plante, despre parcuri etc.
Chiar daca in acest moment copilul tau nu vorbeste, fii sigur ca el pricepe aproximativ tot ce ii spui si memoreaza totul in aceeasi masura, asa ca ai foarte mare grija la lucrurile pe care le spui. Nu degeaba se spune despre copii ca reproduc tot ce vad si ce aud. Asigura-te ca ai un limbaj cat mai potrivit in preajma lui si ca gesturile tale nu depasesc limita bunului simt. Poarta-te in prezenta copilului tau, asa cum ai vrea sa o faca el in societate, in fata prietenilor tai si a prietenilor sai.
Nu uita ca puiul tau este imaginea ta in oglinda si ca de fata cu alte persoane el nu va sti sa faca deosebirea intre bine si rau, ci va face exact ce au vazut la parintii sai.
Mandreste-te cu copilul tau atat din punct de vedere al faptelor, cat si al abilitatilor de comunicare.