Cresterea copilului

#copil #parinti #educatie #joc #sireturi

Cum sa il inveti pe copil sa isi lege sireturile

In jurul varstei de 5-6 ani, copiii ar trebui sa fie capabili sa isi lege singuri sireturile. Aceasta activitate poate deveni destul de frustranta, atat pentru cei mici, cat si pentru parinti. Majoritatea prichindeilor isi pierd interesul atunci cand simt ca lucrurile devin prea dificile sau par sa fi inteles totul intr-o zi, doar pentru a uita totul in ziua urmatoare. Desi poti opta pentru pantofi cu elastic sau un alt sistem de prindere , iata cum il poti invata pe copilul tau sa isi lege sireturile.
Urechile iepurasului
Spune-i micutului ca trebuie sa isi lege sireturile astfel incat acetsea sa semene cu unrechile unui iepuras.
Mai intai, trebuie sa faca un nod, pentru a creiona capul iepurasului. Apuca sireturile si incruciseaza-le in forma de X, apoi innoada-le. Mai departe, arata-i prichindelului cum ii poate oferi iepurasului niste urechi. Arata-i cum sa faca o bucla din sireturi , astfel incat acestea sa semene cu niste urechi. Urmatorul pas este sa fixeze urechile iepurasului, astfel incat acestea sa ramana strans legate de capul iepurasului. Incrucisati-le in forma de X, apoi trece una dintre urechiuse prin bucla formata de X si trageti puternic. Copilul tau va adora jocul de-a iepurasul; in plus, il vei indemna mai usor la aceasta activitate daca o vei transforma intr-o joaca. Ai grija sa iti iei suficient timp inainte. Daca te grabesti sa iti duci copilul la gradinita, atunci s-ar putea sa nu fie cel mai bun moment pentru a va juca de-a urechile iepurasului.
O alta metoda haioasa este sa il inveti pe copil “cum se urca veverita in copac”. Mai intai, creati radacinile copacului, innodand sireturile. Apoi, ajuta-l sa realizeze cu siretul din mana dreapta o bucla lunga si subtire. Acum urmeaza partea mai complicata. Veverita este reprezentata de siretul din mana stanga. Spune-i ca, pentru a urca veverita in copac, trebuie sa o faca pe aceasta sa alerge in jurul copacului (o bucla in jurul siretului), sa sara in scorbura care se afla sub copac (orificiul format de siret) si sa iasa pe partea cealalta. Multi parinti folosesc aceasta metoda pentru a-i invata pe micuti cum sa isi lege sireturile folosind o singura bucla.
Sireturi colorate
Achizitioneaza doua sireturi de culori diferite, taie-le la jumatate si uneste-le, pana cand formezi un siret bicolor. Jucati-va cu o pereche mai veche de pantofi. Aceasta metoda ii va ajuta foarte mult pe copiii care au probleme in a tine minte in ce parte trebuie sa duca sireturile pentru a le innoda. Aceasta metoda este haioasa si poate fi folosita si in combinatie cu alte idei. In plus, copilul tau se va distra copios si se va mandri cu sireturile sale haioase.
Pantofi din carton
Achizitioneaza o bucata de carton si confectioneaza din aceasta un pantof de dimensiuni mai mari. Garniseste-l cu sireturi bicolore insa, in loc sa tai sireturile in doua si apoi sa le unesti, lipeste ambele sireturi, pentru a a avea suficient material necesar pantofului supradimensional . Joaca-te apoi impreuna cu copilul tau pana cand acesta invata sa isi lege sireturile.
Fie ca se incalca prin casa cu pantoful din carton sau pur si simplu se joaca, mai devreme sau mai tarziu va invata sa isi lege sireturile. Pentru a-i starni interesul, decorati pantoful folosindu-va de diferite culori, sclipici sau stickere.
Carti cu sireturi si jucarii
Pentru fiecare problema de invatare a copilului s-a inventat si un joc sau o carte care sa ii rezolve problema micutului intr-un mod distractiv. Cauta in librarii tot felul de papusi sau carti pentru copii care au ca subiect imbracarea si legarea sireturilor. Aceasta metoda este ideala pentru copiii care invata cel mai bine din interactiunea cu jucariile. Jocuri precum “Siretul” ,“Unu, doi, am sireturi noi”sau “Sa desenam cu sireturi colorate” sunt ideale pentru a-l invata pe cel mic sa se joace cu sireturile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului