INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#infrangere #copil #educatie #greseala #familie #competitie #concurs #parinti

Cum sa il inveti pe copil sa accepte infrangerea

Desi iti doresti ca micutul tau sa iasa Mereu invingator in tot ceea ce face, vor fi situatii in viata in care va iesi pe locul doi. Important este ca acesta sa invete din greselile sale si sa isi depaseasca limitele.

Din pacate, multi copii sunt prea impulsivi pentru a accepta si profita de pe urma unei infrangeri ; pentru ca reprezinti cel mai important sprijin emotional pe care il are, tu esti cel care il poate ajuta sa isi gaseassca echilibrul si sa isi imbunatateasca performantele.


Iata cativa pasi care il vor ajuta pe copilul tau sa ramana pe linia de plutire, sa isi mentina moralul sus si sa progreseze, indiferent de infrangerea prin care trece:

 

Arata-i ca il intelegi
 

Primul lucru pe care vrei sa il faci atunci cand copilul tau incepe sa isi exteriorizeze toate frustrarile este sa il calmezi. Copilul tau spune ca "este cel mai prost jucator din lume" sau ca "aceasta este cea mai urata zi din viata sa" si bineinteles ca nu poti sta cu bratele incrucisate - vrei sa il calmezi, asa ca ii spui ca nu are dreptate, ca nu ar trebui sa se simta asa, ca nu ar trebui sa vorbeasca asa.

De multe ori insa, copilul simte ca nu este inteles si astfel incepe sa se enerveze si mai tare. Fii alaturi de micut, insa arata-i ca intelegi starea prin care trece. Lasa la o parte negatiile si explica-i faptul ca exista si lucruri pozitive pe care le poate extrage dintr-o infrangere.

Intr-un moment impulsiv, copilul tau va simti nevoia sa se exteriorizeze; lasa-l sa faca acesta lucru, da-i timp sa se calmeze si incearca sa intervii atunci cand acesta este pregatit. Asta nu inseamna ca trebuie sa fii de acord cu afirmatiile sale duse pana la extrem, insa oricine are nevoie de cateva clipe de ragaz. De multe ori, copilul isi va da seama singur ca exagereaza si cu ajutorul tau, va realiza ca intotdeauna se poate si mai rau.
 

Discutati despre greselile copilului, nu despre talentul acestuia
 

Copilul tau greseste nu pentru ca nu este destul de valoros sau de talentat, ci pentru ca trebuie sa isi dezvolte abilitatile necesare pentru a fi cel mai bun. Nu il lasa pe micut sa creada ca nu are talent si ca nu este suficient de bun ca si ceilalti, mai ales daca domeniul in care evolueaza ii este pe plac si prezinta reale aptitudini. Discutati despre cele intamplate si subliniaza-i situatiile in care ar fi putut sa procedeze mai bine si sa castige competitia sau jocul respectiv.
 

Ajuta-l sa invete din greseli
 

O atitudine critica il va ajuta pe copilul tau sa progreseze. Ajuta-l sa invete din greseli si sa isi formeze un spirit critic, pentru a sti care sunt pasii pe care trebuie sa ii faca pe viitor. De asemenea, explica-i faptul ca o greseala nu inseamna sfarsitul lumii si ca depinde numai de el sa profite de pe urma acesteia pentru a-si imbunatati performantele. Daca vrei sa afli mai multe despre cum sa il motivezi pe copilul tau si cum sa il determini sa se autodepaseasca, citeste mai multe in articolul Ajuta-ti copilul sa invete din propriile greseli.
 
 

Ajuta-l sa revina pe linia de plutire
 

In momentele in care pierde, copilul recurge la tot felul de exagerari pentru a-si exprima dezamagirile. In acele momente, toti din jur sunt mai buni decat el, insa tu trebuie sa il ajuti sa revina la normal. Ajuta-l sa isi constientizeze starea de frustrare si furie, spunandu-i ca supararea pe care o simte este doar de moment si ca in curand se va simti mai bine.

Spune-i cum, de fapt, a avut pur si simplu o zi in care nu s-a descurcat la fel de bine, dar asta nu inseamna ca aceasta situatie se va repeta. Explica-i faptul ca perseverenta este cheia succesului, alaturi de munca si eforturile pe care le va investi in activitatile pe care le desfasoara.
 

Prezinta-i povesti de succes
 

Sunt destui oameni de succes care au fost nevoiti sa treaca printr-o serie de infrangeri pentru a deveni un nume important in domeniul in care isi desfasoara activitatea. Povestile acestora si forta interioara care i-a ajutat sa razbata prin toate greutatile inpresioneaza pana si pe cei mai insensibili dintre adulti. Copilul tau se va simti miscat si totodata motivat sa progreseze, indiferent de infrangerile prin care trebuie sa treaca, daca va reusi sa isi gaseasca un model pe care sa il urmeze.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top