Cresterea copilului

#copii #camera copil #curatenie

Cum sa il determini pe copil sa faca ordine in camera

In general, copiii sunt destul de dezordonati si de cele mai multe ori fug de responsabilitatea curateniei dintr-un motiv sau altul. Uneori se scuza spunand ca nu au timp, ca ne le place, ca oricum ei stiu unde le sunt lucrurile sau ca vor face curatenie ziua urmatoare.


Din nefericire, majoritatea copiilor vad curatenia ca pe o corvoada sau o asociaza cu pedeapsa, motiv pentru care nu sunt foarte incantati sa se apuce de treaba.


Iata cateva metode prin care sa eviti sa primesti refuzul de a face curatenie din partea copilului tau, atunci cand il rogi sa faca acest lucru:


Nu trata curatenia ca pe o pedeapsa


Daca te superi pe copilul tau si crezi ca merita o pedeapsa, evita sa il pedepsesti obligandu-l sa faca o curatenie strasnica in camera lui. Acesta este unul dintre motivele pentru care foarte multi copii nu isi doresc sa faca de la sine curatenie.


Spune-i copilului ca este necesar sa faca ordine in camera pentru ca este un mod prin care isi mentine sanatatea si ca nu trebuie sa priveasca acest lucru ca pe o corvoada.


Faceti curatenie impreuna


In momentul in care consideri ca este suficient de mare pentru a face curatenie, roaga-l  pe copil sa te ajute sa curatati impreuna camera lui pentru a-i arata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze. Indepliniti toate sarcinile impreuna si incearca sa urmezi pasii intr-un mod cat mai organizat pentru ca el sa retina acest lucru. Astfel, incepe cu aerisirea camerei,  cu aranjarea hainelor in sifonier ,  cu aspiratul podelei si termina cu stersul prafului si spalarea podelei.


Dupa cateva perioade de curatenie, cel mai probabil copilul va fi in stare sa faca singur ordine in camera sa, fara sa mai apeleze la ajutorul tau.


Vorbeste-i despre mentinerea curateniei


Spune-i copilului ca ii va fi mult mai usor sa mentina ordinea in camera sa daca periodic face curatenie printre lucruri. Astfel, invata-l sa arunce lucrurile pe care nu le mai foloseste si sa evite sa le depoziteze inutil in diverse locuri din camera sa.


Asadar, este foarte important ca el sa stie ca nu trebuie sa arunce hainele prin camera dupa ce s-a dezbracat, ca nu are voie sa umble incaltat prin casa, ca este foarte important sa isi stranga lucrurile dupa ce umbla cu ele si ca este indicat sa arunce gunoaiele la cos.


Mentine o atmosfera vesela in timpul curateniei


Deschide radio-ul sau lasa-l pe copil sa asculte muzica preferata pentru ca el sa isi faca treaba cu drag si poate chiar mai repede. Muzica il va bine dispune si il va motiva sa se miste mai repede. Totusi, ar fi bine sa il sfatuiesti sa stea departe de televizor, telefon si calculator pana termina curatenia.



Sfaturi:

 

  • Achizitioneaza un cos de gunoi pentru camera copilului . Aici el poate arunca hartii, ambalaje sau alte lucruri de care nu mai are nevoie. Opteaza pentru un cos de gunoi cu model amuzant (exista modele cu forme de animale, de exemplu), astfel, copilul tau va fi mai motivat sa mentina curatenia.
  • Invata-l sa utilizeze manusi de protectie in cazul in care umbla cu substante de curatat, chiar daca este vorba de spray pentru mobila sau ceara pentru parchet. Substantele chimice din produsele pentru curatenie ii pot provoca diverse alergii, asa ca este mai bine sa previi astfel de neplaceri.
  • Daca vrei sa ai un copil ordonat, ar fi bine ca si voi sa fiti la fel, adica un exemplu demn de urmat. Incearca sa mentii ordinea in toata casa si chiar sa impui anumite reguli pentru mentinerea acesteia (nu se mananca in fata televizorului, incaltamintea se lasa in locul special, vasele se spala imediat dupa masa, cartile, revistele si ziarele se strang si se pun in biblioteca dupa ce au fost citite etc).
     

Sursa foto : coochicoos.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare