INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#somn #odihna #copil #ingrijire #sanatate #parinti

Cum sa il convingi pe copil sa doarma dupa-amiaza

In medie, un copil trebuie sa doarma in jur de 14 ore pe zi, insa acest lucru poate varia in functie de obiceiurile fiecarui micut. Daca bebelusii adorm imediat atunci cand sunt hraniti, pe copiii mai mari iti vine greu sa ii convingi sa doarma la pranz. De aceea, esti nevoit in permanenta sa vii cu noi strategii pentru a-l determina pe copilul tau sa doarma.


 

Cum afecteaza lipsa de somn comportamentul copilului

 

Copilul nu trebuie sa doarma la pranz doar pentru ca asa va creste mare, dupa cum obisnuiau si parintii tai sa iti spuna, ci din cauza faptului ca lipsa odihnei il poate afecta pe mai multe planuri. De exemplu, copilul va intampina probleme cu alimentatia daca il hranesti atunci cand este obosit. Dispozitia acestuia se va schimba, caci oboseala se transforma de cele mai multe ori in tensiune, plansete si crize de isterie . Imposibilitatea de a se relaxa ii va afecta si somnul de seara, micutul trezindu-se in timpul noptii agitat.

 

De ce unii copii nu vor sa adoarma

 

Majoritatea copiilor se impotrivesc somnului de dupa-amiza pentru ca nu vor sa intrerupa o anumita activitate care le face placere. De asemenea, acestia au impresia ca vor ramane singuri daca merg la culcare, mai ales atunci cand rutina zilnica nu include intotdeauna si somnul de dupa-amiaza. Copilul va refuza sa se odihneasca si atunci cand este prea agitat pentru a se putea relaxa, cand ii este foame, sete sau simte un disconfort fizic.

 

Cum sa il convingi pe copil sa doarma la pranz

 

  • Primul lucru pentru a imbunatati programul de somn al copilului este sa anticipezi momentele de oboseala. Daca micutul va deveni prea agitat, atunci ii va veni mai greu sa se relaxeze. Printre cele mai evidente semne de oboseala se numara pierderea interesului pentru joc, cascatul, comportamentul iritat, manifestat prin planset , moleseala, frecarea ochilor, neatentia provocata de lipsa de concentrare.

 

  • Asigura-te ca in prima parte a zilei copilul este implicat in tot felul de activitati fizice, care sa il „oboseasca” si sa il pregateasca astfel pentru somnul de dupa-amiaza.
     
  • Stabileste un program zilnic care sa cuprinda si orele de somn ale copilului.
     
  • La ora la care stii ca micutul va prezenta primele semne de oboseala, ofera-i activitati mai relaxante, care sa il calmeze.

 

  • Repeta obiceiurile dinainte de culcare, precum povestea de seara. De asemenea, aseaza-l pe copil intr-o camera intunecata pentru a se putea odihni. Daca acesta se simte mai bine, lasa usa deschisa pentru a-ti auzi pasii.
     
  • Chiar daca micutul nu vrea sa adoarma, important este sa isi acorde cateva clipe de odihna. Daca nu vrea sa ramana singur in camera, stai langa acesta pret de cateva clipe, ofera-i jucaria preferata, biberonul sau orice alt lucru care il face sa adoarma mai usor.
     
  • Asigura-te ca se simte confortabil, ca nu ii este foame sau sete si ca temperatura camerei este optima pentru copil.

 

  • Nu il lasa pe copil sa te santajeze emotional prin plansete, ci mentine o atitudine ferma si explica-i faptul ca are nevoie sa se odihneasca. De asemenea, nu utiliza momentul somnului de dupa-amiaza ca pe o pedeapsa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top

Sfatul expertului