Cresterea copilului

#parinti #familie #educatie #copil

Cum sa il ajuti pe copil sa aiba succes

Succesul vine intotdeauna atunci cand iti doresti foarte mult sa reusesti, cand ai ambitie, cand ai incredere in tine si cand stii ca si ceilalti se bazeaza pe tine. Copilul tau probabil nu stie inca mare lucru despre ce inseamna succesul sau despre mari reusite, insa tu ca parinte il poti ajuta sa-l descopere.

Cum poti face acest lucru?

Arata-i ca ai incredere in el

 Parintii sunt cei mai influenti critici ai copiilor si ei simt in ce masura mama si tata au incredere ca ei pot reusi. Daca adultii transmit incredere, copiii au sanse mai mari de a duce pana la capat ceea ce si-au propus. Pe de cealalta parte, daca tu ca parinte te indoiesti de copilul tau, el va simti acest lucru, iar sansele lui de succes sunt din start limitate. Asadar, crede mereu in copilul tau si asigura-te ca el stie acest lucru.

Nu accepta “nu pot”

Copii au tendinta de a se ascunde in spatele scuzei “nu pot”. Stim foarte bine ca “nu pot” nu exista si ca aceasta fraza este folosita doar de cei carora le este teama sa incerce sau care se tem de esec. Impulsioneaza-l pe copilul tau sa nu spuna ca nu poate, ci mai intai sa incerce. Pentru a-l motiva, intreaba-l daca s-ar schimba problema in schimbul unui cadou mult dorit. In mod sigur raspunsul va fi unul pozitiv.

Invata-l sa nu renunte

Daca micutul a inceput o activitate si nu reuseste sa-i dea de cap nu inseamna ca trebuie sa renunte. Explica-i ca lucrurile importante si succesul se obtin cu efort si ca atunci cand va izbandi, satisfactia va fi foarte mare.

Concentreaza-te asupra aptitudinilor copilului

Profesorii si materiile se pot schimba in fiecare an la scoala, insa abilitatile copilului tau raman aceleasi.  Daca stii care sunt acestea, focuseaza-te asupra lor si ajuta-l pe copil sa si le dezvolte. Daca ii place fotografia, cumpara-i un foto si pune-i la dispozitie materiale care sa il invete cat mai multe despre subiect. De asemenea, daca este pasionat de o limba straina , du-l la un curs sau ofera-i sedinte de meditatii . Astfel, micutul va creste dezvoltandu-si o aptitudine, ajungand sa fie profesionist, cu o pregatire adecvata si timpurie.

Mandreste-te cu rezultatele obtinute cu efort

Nu iti arata mandria atunci cand stii ca el a luat o nota mare fara insa sa o merite. Explica-i ca meritele adevarate sunt cele care se iau in urma unui efort depus. Nu il invata sa triseze sau sa obtina ceea ce isi doreste sarind peste pasii necesari.  

Studii recente arata ca inteligenta noastra se dezvolta pe masura ce asimilam mai multe informatii, astfel ca un efort psihic mai mare inseamna si o inteligenta evoluata. Prin urmare – copiii care depun un efort  mai mare, vor fi mult mai destepti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cele 8 simboluri de bun augur. Tie care iti poarta noroc?

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului