Cresterea copilului

#adolescent #parinte #dragoste #despartire

Cum sa il ajuti pe adolescent sa treaca peste o despartire

Adolescenta aduce cu sine primii fiori de dragoste, primul sarut, dar si primele despartiri . Pentru tinerii care traiesc orice sentiment la maxima intensitate, astfel de probleme se pot dovedi coplesitoare. Majoritatea duc lucrurile pana la extrem si cad prada depresiei, doar pentru ca nu stiu cum sa lupte pentru a iesi din aceasta situatie. Mai mult ca niciodata, copilul tau are nevoie de tine. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a-i fi aproape.

Fii rabdator

Adolescentul trebuie sa stie ca are in tine un umar pe care sa planga. Nu ezita sa ii reamintesti ca ii esti alaturi oricand, chiar daca tie problemele sale sentimentale nu ti se par cine stie ce.

Nu incepe sa ii vorbesti de rau fostul partener, pentru ca cine stie, ar putea chiar sa se impace. Incearca sa te concentrezi asupra sentimentelor copilului tau si dovedeste-i ca esti dispus sa il asculti, oricand si oricat are nevoie.

Gaseste-i activitati care sa ii distraga atentia

Pentru ca trece printr-o perioada mai sensibila, copilul tau are nevoie de toata afectiunea ta. Incearca sa fii mai prezent decat de obicei in viata acestuia si sa mobilizezi intreaga familie.

Petreceti mai mult timp impreuna, indeamna-l sa faca o schimbare, chiar daca este vorba de o tunsoare noua, o sesiune de shopping sau o schimbare in decorul camerei.

Mergeti impreuna in parc sau la film si mai ales indeamna-i pe fratii acestuia sa il mai faca sa uite de problemele sentimentale. Daca ai posibilitatea, vorbeste cu prietenul sau cel mai bun si indeamna-l sa il mai scoata un pic din rutina.

Stabiliti teluri impreuna

In aceste momente, copilul tau nu mai poate vedea in viitor, pentru ca s-a blocat in starile negative. Ajuta-l sa isi recapete pofta de viata si discutati impreuna ce poate face pe viitor. Faceti panuri, planuri legate de scoala, de vacanta, de diferite activitati sau cursuri, prieteni, timp liber. Acest lucru ii va mentine atentia ocupata si ii va oferi perspective de viitor.

Discutati despre relatia care tocmai s-a incheiat

Incearca sa gasesti momentul oportun pentru a discuta despre situatia dificila prin care trece copilul tau. Asculta-l si analizati impreuna care au fost greselile care au dus la despartire, daca au venit din partea lui sau dimpotriva. Explica-i faptul ca aceasta experienta ii va folosi pe viitor, pentru ca va sti ce sa caute in urmatorul partener si nu uita sa il incurajezi.

Nu il lasa sa se izoleze

Adolescentii traiesc inconjurati de o multime de presiuni si imagini negative, de aceea le este destul de greu sa reactioneze corespunzator, fara sa se piarda cu firea. Multi dintre tineri aleg sa se izoleze, pentru a suferi departe de ochii curiosilor, insa de multe ori acest lucru duce la consecinte grave.

Chiar daca la inceput se arata reticent la metodele tale de a-l mai inveseli putin, nu renunta si nu il lasa sa se retraga printre gandurile sale. Da-i de inteles ca ii accepti suferinta, ca este normal sa se simta rau pentru o perioada, insa asigura-l ca totul va trece cu un pic de rabdare si ca viata merge mai departe, asa ca nu are de ce sa se izoleze de ceilalti.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare