Copiii au nevoie de reguli si limite dupa care sa isi ghideze comportamentul. Dincolo de acest lucru, regulile ii invata pe cei mici una dintre cele mai importante lectii de viata: cum sa devina responsabili. Iata cateva modalitati prin care ii poti impune copilului tau limite, fara sa treci in extrema duritatii.
Pasul 1. Ia in considerare varsta copilului
In primul rand, trebuie sa tii minte ca ai in fata ta doar un copil, asadar puterea sa de intelegere nu se compara cu a ta. Incepand cu vasrta de 4-5 ani, copiii incep sa inteleaga deja notiunea de "regula", dar asta nu insemna ca trebuie sa ii permiti tot felul de obiceiri proaste daca nu a implinit aceasta varsta.
Foloseste propozitii scurte, clare, care sa denumeasca actiuni si utilizeaza intonatia vocii ca mod de reper. Astfel, cel mic va sti cand vorbesti serios sau cand este timpul sa va jucati. Nu iti impovara copilul cu reguli, ci mentine un echilibru intre varsta acestuia si puterea sa de intelegere.
Pasul 2. Explica-i consecintele
Copilul tau trebuie sa isi dezvolte simtul responsabilitatii si sa devina constient de faptele sale. Tine minte ca de multe ori, nu regula in sine este cea importanta, ci calitatile si abilitatile pe care le dezvolta. In plus, daca lucrurile ii sunt explicate in mod clar, fara fraze de genul “pentru ca asa vreau eu”, copilul va accepta mai usor setul de norme care i se impune.
Pasul 3. Fii perseverent
Bineinteles ca te vei confrunta cu tot felul de mijloace prin care cel mic va incerca sa te convinga sa renunti la principiile tale. Nu te lasa influentat prea usor, pentru ca repetitia este o forma de invatare. Da dovada de rabdare si in momentul in care regulile tale nu au fost respectate, aplica si consecintele, Daca de exemplu, micutul nu vrea sa faca ordine in camera, atunci nu ii da voie sa se uite la televizor pana nu isi indeplineste sarcina. Mentine aceasta regula, indfferent de dispozitia ta din ziua respectiva.
Pasul 4. Mentine-ti calmul
Chiar daca cel mic mai calca stramb si iti incalca limitele impuse, incearca sa iti mentii calmul si sa iti controlezi reactiile. Nu tipa la acesta, pentru ca de cele mai multe ori, copiii nu mai sunt impresionati de amenintari. Dimpotriva, risti sa iti pierzi respectul in fata acestuia si sa dai nastere unei atitudini rebele, menita sa te sfideze. Un ton ferm al vocii este de cele mai multe ori, suficient. Evita sa folosesti cuvinte sarcastice sau replici usturatoare. Cel mic nu va pricepe sensul acestora si tot ce vei reusi va fi sa il indepartezi de tine.
Pasul 5. Rasplateste-l
Fii ferm, dar rasfata-l pe copilul tau atunci cand este cazul. Daca observi ca se adapteaza incet incet limitelor impuse de tine, nu ezita sa il rasplatesti pentru eforturile sale. De cele mai multe ori, cuvintele de lauda sunt cele mai valoroase pentru copiii mici, pentru ca acestia cauta in permanenta sa castige aprecieri si complimente din partea parintilor.