Cresterea copilului

#gazda #musafir #cazare #turist #vacanta

Cum sa fii gazda ideala

Ai acceptat sa fii gazda prietenilor sau a rudelor tale, in perioada in care acestia se vor afla in orasul tau. Cu ajutorul unor pasi simpli, poti transforma acest eveniment intr-o experienta de neuitat.

Pasul 1. Ajuta-ti musafirii sa ajunga cu bine la tine acasa

Stabiliti din timp cum anume va veti intalni. Ai posibilitatea de a-ti intampina musafirii la gara sau la aeroport sau preferi ca acestia sa vina direct la tine acasa? Ar fi indicat sa le oferi oaspetilor tai informatii despre cum pot ajunge cat mai repede si usor in locul stabilit.

Mentioneaza ce mijloc de transport trebuie sa foloseasca, ruta exacta, repere etc. Gandeste-te si la faptul ca acestia vor avea bagaje si nu vor sti din prima incercare cum sa ajunga la destinatie, traseul reprezentand o noutate.

Daca musafirii tai au un program flexibil si nu stiu ora exacta cand vor ajunge in oras, atunci roaga-i sa te sune cu cateva ore inainte pentru a-ti comunica locatia in care se afla si in cat timp va veti putea intalni.

Pasul 2. Fii primitor

Daca ai fost de acord sa ii primesti in casa ta, atunci nu o face ca si cum te-ai simti incomodat de prezenta acestora. Micile gesturi pot aduce zambetul pe buze chiar si dupa o calatorie obositoare. De exemplu, daca nu dispui de mult spatiu, incearca totusi sa eliberezi un raft in dulap unde musafirii tai sa isi poata aseza hainele. Ofera-le o masa calda, o cafea sau un ceai relaxant.

Pasul 3. Descrie obiceiurile casei

Musafirii tai ar trebui sa stie la ce sa se astepte, in perioada in care vor locui sub acoperisul tau. Discutati impreuna modul in care veti servi mesele, daca doriti sa mancati impreuna sau musafirii tai prefera sa aiba un program flexibil si sa manance in oras.

Faceti schimb de programe daca doriti sa iesiti impreuna si sa explorati zona. Explica-le musafirilor tai cum se folosesc aparatele electrocasnice, mai ales in cazul in care sunt mai dificil de manuit, pentru a nu se produce, mai tarziu, pagube.

Specifica regulile casei, gen "nu este voie cu animale de companie in interior", "nu se fumeaza decat afara" etc. In felul acesta, faci un serviciu atat musafirilor tai, dar si tie.

Incearca sa precizezi, intr-o maniera amabila, lucrurile pe care ar trebui sa le faca sau nu musafirii tai. De exemplu, daca te deranjeaza sa foloseasca telefonul fix sau calculatorul, atunci indruma-i catre un internet café. Daca nu doresti sa imparti mancarea, atunci spune-le ca dimineata isi pot face sandwich-uri, insa vrei sa pastrezi ouale pentru mai tarziu, cand vei face o prajitura. Important este sa fii diplomat, dar in acelasi timp sa mentionezi cea ce vrei, pentru ca nimeni sa nu simta vreun disconfort.

Pasul 4. Ofera informatii

In primul rand , prezinta-le musafirilor tai imprejurimile. Alcatuieste-le o lista cu principalele rute si mijloace de transport pe care le pot lua pentru a ajunge in punctele de interes turistic. Descrie-le cartierul in care se afla si nu ezita sa le oferi tips-uri despre restaurante pentru un buget accesibil sau activitati low-cost.

Pasul 5. Informeaza-te despre obiceiurile culturale ale oaspetilor tai

Daca musafirii tai vin din alta tara sau zona si au, implicit, alte obiceiuri, informeaza-te despre diferentele de cultura care pot aparea, gen diferite modalitati de salut, cine plateste dupa o masa la restaurant , cat de deschis poti fi intr-o conversatie, obiceiuri legate de servirea mesei etc. In felul acesta, ii vei surprinde in mod placut si nu vei fi prins pe picior gresit.

Pasul 6. Fa-ti timp pentru musafiri

Faptul ca niste persoane pe care nu le-ai mai vazut de mult vor locui la tine in casa iti da prilejul de a socializa si de a mai scapa de rutina. Incearca sa iti faci timp pentru a iesi cu acestia: un concert, o masa la restaurant, o plimbare in natura.

Atentie! Asta nu inseamna ca trebuie sa stai toata ziua cu invitatii tai. Probabil ca acestia prefera sa exploreze locurile singuri fara sa isi faca griji daca te deranjeaza. Asadar, ofera-le spatiul de care au nevoie, dar incearca sa petreceti si cateva clipe impreuna.

Pasul 7. Invata din orice experienta

Faptul ca in casa ta sunt persoane care provin dintr-un alt mediu iti da ocazia sa inveti lucruri noi. Aculta povestile din calatoriile acestora, vobiti despre carti, muzica, filme, obiceiuri si traditii specifice fiecarei zone sau tari.

Citeste si:

Cum sa te porti cand dormi in casa prietenilor sau a rudelor

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului