Cresterea copilului

#fotografie #copii #aparat foto digital

Cum sa faci fotografii grozave copilului tau

Crezi ca trebuie sa ai o aparatura sofisticata si foarte multa experienta pentru a face niste poze grozave copilului tau? Ei bine, adevarul este ca o camera foto simpla, putina vointa si un pic de informare te vor ajuta sa realizezi cateva poze fantastice in care personajul principal este chiar copilul tau.


Iata de ce ai nevoie pentru a obtine fotografii reusite.


Camera foto


O camera foto, fie ea si mai putin performanta, poate face o serie de poze demne de un foto daca este manuita asa cum trebuie. Chiar daca se utilizeaza functia AUTO, poti obtine poze incredibile daca tii cont de cateva detalii pe care le gasesti specificate in manualul de utilizare:


Seteaza aparatul astfel incat sa faca poze de calitate maxima (high sau very high) – astfel pozele vor fi clare, culorile vor iesi foarte bine si nu vei avea probleme cu fotografiile pixelate. Intr-adevar, foarte multe persoane isi seteaza aparatul foto pe o calitate mai mica, pentru a nu consuma rapid memoria aparatului si implicit pentru a face mai multe poze. Totusi, pentru a face cat mai multe fotografii pe marime maxima, ai nevoie de un card generos (cel putin 512 MB).


Incearca functia de miscare – majoritatea aparatelor de fotografiat au o functie speciala de miscare, perfecta pentru a face fotografii perfecte chiar in plina actiune. Foloseste-o cu incredere pentru a surprinde momentele frumoase ale copilului tau care debordeaza de energie.


Lumina


Daca vrei sa organizezi o sedinta foto, cel mai bine ar fi sa o faci afara, la lumina naturala. Pentru ca pozele sa iasa foarte bine, este recomandat sa il fotografiezi pe copil dimineata (pana in ora 11) sau seara (dupa ora 17). Altfel, risti sa il fotografiezi pe copil doar cu ochii inchisi din cauza soarelui prea puternic. De asemenea, fereste-te de umbre (frunze de copaci, umbra altor persoane sau chiar a ta) pentru ca risti sa il prinzi pe micut in ipostaze foarte frumoase, insa poza sa fie distrusa de prezenta umbrelor.


De asemenea, evita sa ii faci copilului poze cu soarele in spate pentru ca risti sa nu prinzi absolut nimic, ci doar o silueta neagra.


Decorul


De fiecare data cand vrei sa-i faci o poza copilului tau, uita-te in jurul lui pentru a fi sigur/a ca fundalul este placut. Daca sunteti la locul de joaca, poti sa-i faci poze in timp ce se da in leagan , tobogan si alte obiecte de joaca. Focuseaza-te pe fotografii instantanee, asa cum prefera sa o faca o mare parte din fotografi. In situatia in care prin fata sau spatele lui trec diverse persoane, asteapta cateva secunde dupa care incadreaza-l iar in obiectiv.


Incadrarea


Evita sa ii faci copilului poze de la distanta, poze in care sa iasa foarte mic. Apropie-te de copil (evita pe cat posibil sa folosesti functia de ZOOM pentru ca aceasta pixelizeaza fotografiile atunci cand este utilizata in exces si apar dereglari cromatice puternice) si fotografiaza-l cu incredere, chiar si de la un metru distanta.


Este foarte important sa faci o incadrarea potrivita. Copilul nu trebuie neaparat sa fie in centrul fotografiei, iar poza nu trebuie neaparat sa fie una dreapta. Pentru ca lucrurile sa fie interesante, focuseaza imaginea pe copilul tau, insa asigura-te ca in poza mai intra si un alt obiect (leaganul, un alt copil, jucariile, un copac, o floare etc).


Gasesti aici reguli importante de compozitie pentru o fotografie reusita.


Multi shot


Nu iti fie teama sa tii degetul apasat pe butonul declansator pentru mai mult de o secunda. Cu un singur clic, functia de multishot pentru fotografii consecutive te va ajuta sa realizezi o succesiune de poze si sa capturezi cel mai bun moment. Este foarte posibil ca atunci cand faci o singura fotografie, sa il prinzi pe copil cu ochii inchisi sau in alte pozitii asemanatoare. Nu trebuie decat sa selectezi fotografierea consecutiva si intervalul de timp.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare