Cresterea copilului

#citit #citit copii #povesti copii #carti copii

Cum sa faci cititul mai atractiv si distractiv pentru copil

Copilul tau ar da oricand cartea din mana pe jocul video de pe calculator sau pe desenele de la televizor? Nu te impacienta! Exista o multime de copii pentru care cititul nu face parte dintre hobby-urile lor. Insa cultivarea pasiunii pentru citit este esentiala si are o multime de beneficii in dezvoltarea lui. Iata cum il apropii pe micutul tau de citit prin cateva trucuri si metode care suscita interesul copilului pentru lumea cartilor de poveste!

 

Introdu lectura in programul zilnic, inca de mic


Cu cat copilul are contact mai mult cu cartile si cititul de cand este micut, cu atat exista mai multe sanse ca micutul sa descopere o pasiune pentru acestea.

Fa o rutina zilnica din citit pentru ca micutul sa aiba sansa sa descopere frumusetea si placerea de a citi povesti si de a descoperi un univers mistic si fascinant.
 

Alege carti interesante si amuzante


Pe masura ce creste, copilul descopera personaje si povesti care devin o atractie pentru el si pe care doreste sa le cunoasca mai bine si sa le aiba in preajma prin intermediul jocurilor si cartilor de colorat sau al altor accesorii.

Alege intotdeauna povesti cu personajele lui preferate sau care crezi tu ca i-ar fi pe plac. Numai asa ii vei sustcita interesul pentru universul povestilor si va fi dornic sa auda si mai multe, iar mai apoi sa le citeasca singurel.
 

Creati-va un loc special, creativ pentru citit


Alegeti un spatiu din casa care sa reprezinte locul vostru special pentru citit. Unii parinti prefera sa improvizeze mici corturi in care sa stea cu cei mici si sa istoriseasca povesti si aventuri minunate din carti.

Altii prefera sa se retraga in patul din camera copilului sau in biblioteca, astfel incat sa nu fie deranjati. Puteti crea un spatiu special intr-un colt al casei pe care sa il personalizati prin decoruri si desene.

Cu cat locul in care are loc lectura este mai confortabil si creativ, cu atat interesul copilului pentru carti va creste.
 

Lasa-l de fiecare data pe el sa aleaga povestea


Aprovizioneaza-te cu destule carti pe placul micutului si in fiecare zi ofera-i cateva optiuni de lectura. Micutul se va simti mai bine si va fi mai dornic sa asculte povesti daca este lasat sa aleaga povestea pe care o prefera la acel moment.
 

Citeste-i cu intonatie si pune in scena anumite pasaje ale cartii


Felul in care ii citesti copilului, intonatia pe care o ai si mimica sau gesticulatia joaca un rol esential in cultivarea pasiunii pentru citit. Pentru a-l apropia mai mult de carti, trebuie sa te transformi intr-un mic actor.

Incearca de fiecare data sa iti preschimbi vocea in functie de fiecare personaj in parte, sa imiti anumite actiuni care sunt descrise in carte si sa ai grija ca scenele amuzante sa starneasca rasul prichindelului.
 

Arata-i intotdeauna imaginile din carte pe masura ce ii citesti


Implica imaginile in cursul istorisirii. Nu numai ca il ajuta pe micut sa inteleaga mai bine ce se intampla in carte, dar de cele mai multe ori pozele sunt haioase si adauga un strop de umor momentului. In plus,ii stimuleaza si creativitatea sau imaginatia.
 

Initiaza discutii pe marginea cartii dupa ce ajungi la finalul povestii


Intotdeauna dupa citirea povestii, asteapta o reactie din partea copilului si implica-l in mici discutii pe marginea cartii.

Pune-i intrebari, fa asociatii ale intamplarilor din carte cu viata de zi cu zi, lanseaza-i provocari despre cum ar fi procedat el in locul personajelor etc.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului