Cresterea copilului

#familie #greseli #reprosuri #cearta

Cum sa eviti o criza in familie

Atunci cand cei mai apropiati oameni de tine gresesc, risti sa le arati mai putina compasiune decat unui strain. Afla cum sa eviti o criza in familie si sa aplanezi conflictele si certurile in familie.

Cu totii facem greseli stupide uneori, iar cei mai multi stiu si isi asuma greseala. Cu toate acestea, o reactia nepotrivita intr-un moment tensionat poate transforma un incident neplacut intr-o adevarata criza in familie.

Problemele nu se rezolva niciodata atunci cand temperamentele scapa de sub control si acuzatiile zboara in toate directiile. O greseala a unui membru al familiei, care ii afecteaza mai mult sau mai putin pe cei din jur, poate fi depasita cu tact, nu cu nervi si tipete.

Psihologii recomanda, pentru situatiile de criza, ca primul pas sa fie protejarea relatiei. Fie ca e vorba de o gafa minora dar foarte neplacuta sau o greseala grava a copiilor sau a partenerului, o reactie violenta si plina de acuzatii ii va face mult mai putin dispusi sa analizeze solutiile de rezolvare cu tine, odata ce nervii au fost depasiti.

Nu te lasa cuprins de panica si gandeste-te in perspectiva. Ce e mai important? Relatia ta pe termen lung cu oamenii dragi sau dorinta de a spune "Ti-am zis eu!" si a-i jigni pentru o greseala prosteasca?

Pastrandu-ti calmul, poti evita escaladarea situatiei intr-un adevarat scandal in care oamenii apropiati de tine isi arunca unul altuia cuvinte grave.
 

Cum sa-ti pastrezi calmul


Imediat dupa ce afli vestea proasta, numara in gand pana la zece. Daca lasi sa treaca macar cateva momente intre clipa in care afli despre ce e vorba pana in clipa in care reactionezi, scade riscul de incepe o cearta ce iti poate afecta intreaga familie.

Daca iti musti limba la propriu, iti vei aduce aminte cat de mult pot sa doara cuvintele tale, mai ales atunci cand tinta lor este copilul sau partenerul care stie ca a comis o greseala si o regreta amarnic, speriat de momentul in care va infrunta reprosurile tale intemeiate, dar dureroase.

In cazul in care simti ca vei spune ceva ce vei regreta, pune-ti mana la gura. Obstacolul fizic te va impiedica sa te lasi purtat de nervi si sa ranesti si mai mult un membru al familiei tale care se afla deja intr-un moment de vulnerabilitate mare.

Atunci cand simti ca nu-ti poti controla deloc reactiile, paraseste camera. Distanteaza-te de problema cateva momente pentru a analiza impactul pe care il poate avea vestea proasta asupra tuturor oamenilor dragi tie. Daca esti in situatia in care copii sau partenerul au abuzat de alcool sau de droguri, reactia ta de a parasi pur si simplu camera ii va speria si ii va ajuta sa se trezeasca mai repede.


Nu te lasa purtat de val


Mai ales atunci cand cei din jurul tau au inceput sa tipe si sa se acuze reciproc, familia ta are nevoie de o voce a ratiunii care sa aplaneze conflictul, macar pentru moment.

Este foarte dificil sa-ti pastrezi calmul si sa vorbesti pe un ton normal atunci cand cei din jur aproape ca si-au pierdut controlul, dar cu cat ii lasi mai mult sa se certe, cu atat riscul escaladarii crizei creste.

In momentele grele, cine altcineva in afara de familie iti poate oferi suport moral ? Adesea, problemele grave care provoaca adevarate crize in familie sunt insotite de consecinte grave externe, astfel ca suportul apropiatilor in familie poate fi inestimabil.

Daca renunti imediat la starea fireasca de panica la auzul unei vesti proaste ce iti poate afecta intreaga familie, vei putea stavili si valul de emotii.

Nu uita, pastrarea intacta a relatiei cu oamenii dragi este un factor indispensabil pentru ca tu sa ii ajuti apoi sa depaseasca criza si problemele si sa invete din greselile proprii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare