Curatarea urechilor bebelusului poate fi destul de dificila in conditiile in care esti lipsita de experienta sau nu esti bine informata. Cele mai multe mamici curata urechile bebelusilor cu o bucata umezita de bumbac, insa mai sunt si cazuri in care din neatentie, pot sa apara mici rani la nivelul timpanului sau urechii.
Chiar daca are un aspect neplacut, trebuie sa stii ca cerumenul (in termeni populari – ceara din urechi) este o combinatie de substante secretate de aceleasi glande care mentin umiditatea si hidratarea corpului. Acesta este fabricat in canalul urechii, protejand urechea si timpanul de agenti nocivi cum ar fi praf, murdarie si bacterii. Asadar, cerumenul protejeaza urechea in ciuda aspectului neplacut, iar medicii recomanda ca la curatarea urechilor, aceasta substanta sa nu fie indepartata decat in proportie de 80%.
Pentru a evita accidente neplacute, dar si pentru a afla care sunt pasii corecti pentru a face igiena urechilor puiului tau, iata cateva sfaturi.
Fii delicata
Curatarea urechilor bebelusului este o activitate care implica finete, rabdare si multa atentie. In mod normal, aceasta curatarea se face in timpul baitei, cand copilul sta relaxat in cadita de baie, dar si imediat dupa acest moment , pentru o igiena cat mai bine realizata.
Nu trebuie sa bruschezi copilul sau sa il fortezi sa isi mentina capul intr-o anumita pozitie, deoarece intr-un moment de neatentie, el poate scapa de sub controlul tau si se poate rani, confruntandu-se cu rani sau zgarieturi la nivelul timpanului sau pe fata.
Daca este foarte agitat de fel, poti cafe aceasta curatare cand este foarte obosita sau chiar in timp ce doarme (daca nu are un somn foarte sensibil).
Achizitioneaza accesorii speciale
Firmele care fabrica accesorii si produse destinate ingrijirii si igienei bebelusului, pun la dispozitie o serie de accesorii care sa permita o igiena a urechii cat mai usoara si sigura. Pe piata exista asadar un fel de betisoare sub forma de clopot , betisoare care nu permit ranirea bebelusului si fac pozibila doar curatarea zonei permise si recomandate de catre medicii pediatri. Totusi, chiar daca aceste betisoare sunt testate si destul de sigure, ele trebuie folosite in continuare cu precautie.
Achizitioneaza o cutie cu astfel de betisoare, insa opteaza pentru o cutie mai mica – o cutie mare va strange in timp mai mult praf si produsele vor deveni neigienice, marind riscul de provocare a unor infectii. De asemenea, este recomandat sa depozitezi aceasta cutie intr-un mediu uscat, racoros (nu in baie, unde aburii se imbiba in tot ce se poate) si ferit de praf, mirosuri puternice sau alte substante toxice.
De asemenea, cel mai usor este sa faci igiena urechilor bebelusului la baie, cand cerumenul este topit si se poate indeparta cu usurinta. Inmoaie o bucata mica de bumbac in apa calduta, curata, si incearca sa cureti urechea la suprafata, cu ajutorul varfului degetului mic. Ai grija insa sa nu ai unghii, colturi sau cuticule care pot zgaria pielea copilului.
Dupa aceea, asigura-te ca stergi urechea bebelusului cu o carpa uscata pentru a evita ca micutul sa se confrunte cu acea senzatie neplacuta lasata de apa din urechi.
Cum sa eviti formarea dopurilor de ceara
Folosind betisoarele de urechi, este posibil sa impingi cerumenul catre timpan si sa provoci astfel formarea unor dopuri de ceara . Pentru ca este destul de dificil sa iti dai seama singura de acest lucru, controalele periodice la ORL sunt necesare. In cazul aparitiei unui dop de ceara , copilului i se vor aplica spalaturi la nivelul timpanului. Daca insa bebelusul nu suporta aceste spalaturi, poti cere medicului sa iti recomande un spray special care topeste dopurile de ceara si duce la eliminarea lor.