Cresterea copilului

#jucarii #copii #dezinfectare #otet

Cum sa cureti jucariile copilului

Indiferent ca sunt realizate din plastic sau material textil,  este absolut obligatoriu sa cureti periodic jucariile copilului. Obiectele din plastic strang foarte multi microbi, in timp ce jucariile de plus absorb extrem de mult praf.  Nu uita ca micutii au tendinta sa duca jucariile la gura si astfel riscul de imbolnavire creste enorm. Asadar, pentru siguranta si sanatatea copilului tau, strange o data pe luna toate jucariile si curata-le temeinic.


Cum sa cureti jucariile din plus


Jucariile din plus sunt foarte simplu de curatat. Acestea se baga in masina de spalat la un program scurt si o temperatura ridicata. Se adauga detergent si o ceasca de otet pentru a le dezinfecta si indeparta eventualele mirosuri acumulate. Daca totusi au un miros persistent, poti adauga la spalare si trei linguri de praf de bicarbonat.
Atentie! Daca jucariile de plus sunt cu baterii, asigura-te ca ai scos inainte tot sistemul din interiorul acestora (de obicei jucariile cu baterii sunt prevazute cu un fermoar).


De asemenea, este foarte posibil ca din plusul colorat sa iasa culoarea, asa ca ar fi bine sa separi jucariile albe de cele colorate.


Jucariile de plus trebuie scoase imediat din masina si puse la uscat pentru a evita sa prinda miros din cauza umezelii, dar si pentru a impiedica formarea de noi microbi (mediul umed, cald si intunecos este unul propice).


Cum sa cureti jucariile din plastic sau cauciuc


Intr-un lighean cu apa adauga o cana de otet si o lingura de bicarbonat de sodiu si lasa jucariile in solutia rezultata pentru 10 minute. Dupa acest timp, ia un burete si curata fiecare jucarie de plastic in parte. Insista in zonele in care mizeria este vizibila, iar la final clateste cu apa rece. Jucariile vor arata impecabil.


Daca este vorba despre masinute cu telecomanda sau alte jucarii cu parti electrice, poti imbiba o carpa in putin otet si le poti sterge la suprafata. De asemenea, mai poti pulveriza peste acestea o solutie dezinfectanta, dupa care le lasi timp de cateva minute la uscat. Poate fi chiar un gel antibacterian de curatare a mainilor, cu pulverizator.


Cum sa cureti jucariile de metal


In cazul in care printre jucariile copilului tau se afla si obiecte din metal, acestea pot fi curatate cu ajutorul unui burete imbibat in apa cu sapun lichid . Curata bine jucaria cu sapun lichid, iar apoi clateste-o bine cu un jet puternic de apa.


Cum sa cureti jucariile din lemn


Obiectele din lemn necesita o ingrijire diferita fata de jucariile confectionate din plastic, cauciuc sau metal.  Acestea sunt foarte sensibile si pot fi distruse daca nu sunt curatate asa cum trebuie.


Umple chiuveta cu apa fierbinte, ia fiecare jucarie in parte (nu le adauga pe toate odata pentru ca lemnul absoarbe usor apa si se vor strica), scufund-o in apa si sterge-o rapid cu o carpa de bumbac si putin detergent lichid. La final sterge-o bine cu un prosop uscat si eventual las-o sa se usuce intr-un loc foarte calduros.


Apa fierbinte are tendinta sa se usuce mai repede pe suprafetele de lemn, asa ca asigura-te ca aceasta are o temperatura foarte ridicata.


Obiectele mari cum ar fi bicicletele, premergatorul sau patutul de plasic pot fi si ele curatate cu ajutorul unui pulverizator cu otet si a unei carpe de bumbac. Imprastie otetul peste suprafetele de plastic si sterge-l dupa cateva minute cu o carpa din bumbac.


La final, atat jucariile de plastic, cat si cele de cauciuc sau metal se sterg cu un prosop uscat, eventual de hartie.
Pentru siguranta copilului , utilizeaza produse de curatare cat mai naturale (otet, spirt sau bicarbonat) si evita-le pe cele pe baza de substante chimice.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare