Cresterea copilului

# reguli benefice copil #reguli copil #copil

Cum sa creezi reguli usoare dar benefice pentru copilul tau

Te certi mereu cu copilul tau pentru ca nu face ceea ce tu iti doresti sau ceea ce ii spui? Nu reusiti sa va intelegeti atunci cand intrati intr-un magazin cu produse pentru copii si se lasa mereu cu suparare si plansete? 

 

Te-ai intrebat vreodata daca i-ai transmis foarte clar ce are de facut, asa incat el sa inteleaga si sa stie, ca exista niste reguli pe care trebuie sa le respecte atat el cat si intreaga familie?

Regulile intr-o familie au rol foarte important. O regula este de fapt un fel precis de a-i comunica copilului tau cum ai vrea sa se comporte in anumite situatii. Important este ca aceste reguli sa fie facute pentru intreaga familie si nu doar pentru el. In acest fel va fi mult mai dispus sa urmeze regulile.

De ce sunt importante regulile intr-o familie?

Regulile il ajuta pe copilul tau sa inteleaga care comportamente sunt bune si care  mai putin bune.

Daca sunt invatati de mici cu astfel de reguli care sunt tinute de intreaga familie, fara exceptie, in special daca mai are frati sau surori, pe masura ce le creste le va fi din ce in ce mai usor sa le respecte.

Faptul ca el poate respecta regulile acasa il va ajuta sa faca asta oriunde va merge. Este normal ca cei mici sa incerce sa fenteze regulile si sa le incalce pentru a-ti testa limitele.

Insa atunci cand exista si consecinte consecvente, ei vor intelege mai mult usor cat de importante sunt regulile in casa.

Tine cont, insa aici si de faptul ca cei mici, uneori efectiv uita ca exista reguli, asadar alege cu grija si consecintele nerespectarii acestora.

Iata care sunt pasii pentru a crea reguli usoare pentru copilul tau

Numarul de reguli pe care le stabilesti depind de capacitatea copilului de a intelege sau de a si le aminti. In plus, atunci cand ai prea multe reguli, s-ar putea sa iti fie chiar si tie greu sa le urmaresti. Deci concentreaza-te pe 2-3, pentru inceput.

Pasul 1 - Stabileste clar regulile familiei

Regulile familiei ar trebui sa fie usor de retinut si adaptate varstei copilului tau. In acelasi timp nu pune reguli care nu sunt realiste sau carora cel mic nu se poate supune.

Evita regulile vagi precum ”fii bun” pentru ca acesta poate include, de fapt  serie de comportamente si nu doar unul singur.

Un exemplu de regula concreta este:” vorbeste-le celorlalti cum ai dori, ca ai sa vorbeasca cu tine”,  ”Nu ii rani pe ceilalti”, ”Nu vorbim unii peste altii. Ne asteptam fiecare randul”, ”Nu ne cataram pe mobila. Putem in schimb sa stam intinsi pe canapea.”

Pasul 2 - Explica regulile

Asigura-te ca toata lumea a inteles ce este de facut si la ce se refera fiecare regula. Il poti pune pe copilul tau sa repete regula cu voce tare, pentru a-ti da seama daca el intelege ce spune.

Daca el este prea mic, sar putea sa fie necesar sa-i explici anumite cuvinte. Poate el nu intelege spre exemplu, cuvantul ”ranire”. Asadar explica-i in cuvinte si mai simple, exact la ce se refera acest comportament.

Pasul 3 - Urmati cu totii regulile

Pentru ca regulile sa fie fie respectate de catre copilul tau, acestea trebuie, in primul rand sa fie respectate de catre cei mai mari.

Copii se uita mereu la ceea ce fac parintii pentru a invata cum sa se comporte. Spre exemplu, daca si tu vorbesti frumos cu ceilalti, copilul tau va respecta regula, instinctiv.

Pasul 4 - Foloseste consecintele nerespectarii regulilor

Daca ai stabilit care sunt consecintele nerespectarii unei reguli, atunci ele trebuie aplicate imediat si cu perseverenta. Daca vei face o singura daca o exceptie, copilul tau va profita de slabiciunea ta.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare