Cresterea copilului

#nume copil #bebelus #copil #parinti

Cum sa alegi numele bebelusului

Inainte de a face orice alte planuri legate de venirea pe lume a bebelusului, primul lucru la care te gandesti este numele acestuia. Chiar daca vei avea o fetita sau un baietel, copilul tau este unic, asa ca iti doresti un nume care sa i se potriveasca pe deplin. De la nume romanesti pana la nume inspirate din alte culturi, lista posibilitatilor este atat de vasta incat alegerea unui nume devine o cautare fara sfarsit.
 

 

Iata cateva criterii care te vor ajuta sa iti pui in ordine preferintele, sa vii cu idei noi si sa alegi numele care sa se potriveasca cel mai bine copilului tau.

 

Scrie pe o lista numele persoanelor dragi tie

 

Un nume devine cu atat mai incarcat de semnificatie atunci cand are legatura cu o persoana draga familiei. Mai mult, copilul va avea intotdeauna o poveste a numelui sau, legata de o persoana importanta, cu care va putea chiar relationa din punct de vedere afectiv.

Daca si tu esti mandru pentru ca porti numele bunicului tau sau daca iti doresti din suflet sa pastrezi traditia si sa ii oferi copilului numele parintilor tai, atunci listarea tuturor numelor din familie poate fi o solutie eficienta pentru a restrange cercul posibilitatilor.

Impreuna cu partenerul, scrieti numele rudelor si prietenilor dragi voua si incepeti procesul de selectie. Taiati-le pe cele pe care nu le suportati, adaugati nume derivate din cele deja listate si incercati diverse combinatii intre numele alese, posibilitatea de a oferi doua prenume, si numele de familie.

 

Asigura-te ca prenumele se potriveste cu numele de familie

 

Johnny Depp isi justifica retinerea de a o lua in casatorie pe iubita sa, Vanessa Paradis, spunand ca numele acesteia suna atat de bine incat ar fi pacat sa o oblige sa adopte un alt nume de familie . Din aceasta declaratie a vedetei retine insa urmatorul lucru: prenumele trebuie sa se potriveasca numelui de familie.

Incearca ambele combinatii, nume prenume si prenume nume, evita prenumele care „rimeaza” cu numele de familie sau cele care incep cu aceeasi litera. Bineinteles, totul depinde insa si de gustul tau personal.

 

Alege un nume care sa i se potriveasca si la maturitate

 

Tine cont de faptul ca bebelusul tau nu va ramane un copil dragalas toata viata, ci va purta numele respectiv si la maturitate. Asadar, prenumele ales trebuie sa i se potriveasca si atunci cand va fi adult, fara sa riste sa fie ridiculizat, indiferent de mediul in care va invata sau va lucra.

 

Hotaraste-te daca optezi pentru un nume obisnuit sau unul exotic

 

Desi iti doresti un nume unic pentru copilul tau, trebuie sa fii foarte atent atunci cand optezi pentru nume mai exotice. Daca va fi un nume greu de pronuntat, atunci este posibil ca micutul tau sa fie nevoit sa ii corecteze mai mereu pe cei din jur atunci cand isi pronunta numele.

Un nume exotic atrage din start atentia celor din jur, insa nu neaparat intr-un mod pozitiv. Copilul s-ar putea intalni cu rautatea colegilor, care poate vor face haz de prenumele acestuia, riscand chiar sa se confrunte cu diverse prejudecati doar pentru ca poarta un nume mai special.

In plus, atunci cand alegi un nume exotic, gandeste-te cat de bine se potriveste si cu numele de familie. Cu toate ca numele mai deosebite incep sa fie intens abordate de catre parinti, exista o limita de care trebuie sa tii cont, si aceea o reprezinta viitorul copilului tau si imaginea acestuia.

 

Testeaza numele cu prescurtari si porecle

 

Dupa ce ai reusit sa alegi cateva posibile nume, incearca sa le „chinui” adaugandu-le tot felul de prescurtari sau porecle care ar putea fi inspirate de acestea. Incepand de la gradinita pana la liceu, copilul tau va fi nevoit sa socializeze in permanenta, chiar si atunci cand este vorba despre rautatile celor din jur. Pentru a-l ajuta, ofera-i cel putin un start sanatos – incearca sa reduci cat mai mult orice posibilitate de ridiculizare a copilului datorita numelui sau.

 

Cauta semnificatia numelui

 

Chiar daca nu crezi neaparat in numerologie , cifra destinului, semnificatia numelui sau a initialei, ai putea, macar din curiozitate, sa afli mai multe despre ce reprezinta numele ales pentru copilul tau. Gandeste-te apoi daca aceasta i-ar aduce o surpriza placuta copilului mai tarziu sau dimpotriva, l-ar face sa se rusineze cu numele sau.

In plus, asociaza semnificatia cu ceea ce iti doresti pentru copilul tau. La maturitate, acesta va dori sa se descopere in permanenta, iar numele va putea constitui o posibila sursa de inspiratie. Ofera-i atunci posibilitatea de a avea o poveste frumoasa.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului