Cresterea copilului

#jucarie #copil #craciun #mos craciun #sarbatori

Cum sa alegi jucariile potrivite pentru copilul tau

Te pregatesti sa ii achizitionezi copilului tau jucariile mult dorite pe care le va gasi in seara de ajun sub brad, insa si acestea pot fi alese in functie de o serie de criterii. Important este sa ii cumperi micutului o jucarie care ii va mentine atentia si ii va dezvolta imaginatia.

Aproape orice material de joaca prezinta oportunitati pentru dezvoltarea creativitatii si imaginatiei. Nu trebuie sa cauti neaparat jucarii "educative" sau "creative", ci mai degraba jucarii care ii trezesc interesul micutului tau si care ii ofera posibilitati de invatare.

Cauta jucarii care au legatura cu interesele copilului tau

Achizitioneaza jucarii care sa corespunda pasiunilor copilului tau si nu te limita doar la cererile formulate de acesta. Copiii au diferite motive pentru care isi formuleaza o anumita cerere: poate au fost impresionati de ce anume au vazut la un coleg sau la televizor. Dar in loc sa respecti capriciile de moment ale acestuia, gandeste pe termen lung.

Alege jucarii care il provoaca. Joaca reprezinta pentru copii cel mai natural lucru, asa ca daca incerci sa gasesti jucaria ideala, cauta obiecte care sa il tina ocupat pe micutul tau, care sa ii provoace aptitudinile, imaginatia, capacitatea de a descoperi si de a-l amuza.

Cauta jucarii care se potrivesc nivelului de dezvoltare al copilului tau

Ghideaza-ti alegerea dupa instructiunile pe care ti le ofera eticheta jucariei. Multe dintre acestea au inscrisa grupa de varsta careia se potrivesc cel mai bine. Tine cont insa si de nivelul de intelegere al copilului. Tu esti cel care stie cel mai bine ce anume poata sa faca micutul tau, asa ca ghideaza-ti alegerile si in functie de propriile caracteristici si cerinte ale copilului.

Nu ii oferi acestuia ceva care nu i se potriveste, doar pentru ca vrei sa devina mai desptept decat ceilalti copii. Invatarea se realizeaza gradual – treptat, copilul tau va trece prin toate fazele de dezvoltare.

Cauta jucarii care nu ii pun in pericol siguranta

In primul rand, nu achizitiona jucarii care au in componenta loc parti ce pot fi inghitite usor. Acestea sunt recomandate copiilor mai mari. Verifica toate colturile si extremitatile acestora, pentru a fi sigur ca micutul tau nu se poate rani. Incep sa fie tot mai cautate jucariile eco, realizate din materiale naturale si vopseluri ecologice, care nu ii pun in pericol nici sanatatea celui mic. Nu renunta la jucariile deja devenite clasice – cuburi, piese de construit – dar nu respinge nici jucariile mai moderne, care ii ofera posibilitati nelimitate de joaca, punandu-i la lucru imaginatia.

Cauta jucarii care sa ii ofere posibilitati nelimitate pentru joc

Daca ii vei cumpara copilului tau doar ursuleti de plus, acesta nu va avea prea multe posibilitati de a se juca. Important este sa ii oferi copilului tau si un stil de viata activ . Ia in considerare si posibilitata achiztitionarii unor jucarii de exterior.

De la binecunoscuta bicicleta, patine cu rotile sau pentru gheata, o sanie sau o minge de fotbal, toate acestea ii vor dezvolta copilului pasiunea pentru o viata activa. In plus, in felul acesta combati sedentarismul care pune stapanire pe cei mici, inca de la o varsta frageda.

De asemenea, cauta jucarii care ii provoaca gandirea celui mic si care nu ii ofera o poveste gata spusa. Important este ca obiectele pe care le achizitionezi sa nu prezinte foarte repede un sfarsit, ci sa ofere posibilitati multiple. Orienteaza-te si catre kiturile pentru copii, specializate pe diferite discipline, ca desen, abilitati practice etc. Il vor mentine ocupat atunci  cand afara este prea frig pentru joaca.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului