Talpa moale, flexibila sau materialul de calitate sunt doar cateva dintre criteriile pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi incaltamintea copilului. De asemenea, trebuie sa pleci de la ideea ca un copil trebuie sa se simta in primul rand confortabil in incaltarile respective, astfel moda pica automat pe locul doi.
Este important sa stii ca specialistii recomanda parintilor sa cumpere copiilor incaltari abia in momentul in care incep sa mearga singuri. Pana atunci, este recomandat ca picioarele copilului sa nu fie ingradite deloc pentru ca acestea sa se dezvolte intr-un mod cat mai frumos si sanatos.
Iata cele mai importante criterii de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi incaltaminte copilului:
Talpa moale si flexibila
Copiii sunt in general foarte energici. Lor le place sa alerge, sa exploreze, asa ca o pereche de pantofi cu o talpa flexibila este mai mult decat necesara. Pantofii cu o talpa tare si rigida pot deforma talpa copilului si provoca afectiuni cum ar fi platfusul.
Talpa aderenta
Evita sa cumperi copilului o pereche de pantofi cu talpa lucioasa sau alunecoasa. Cel mai bine este ca pantofii sa aiba o talpa abraziva, eventual dintr-un material cauciucat care sa impiedice alunecarile si pierderea echilibrului atunci cand merge pe diverse suprafete (gresie, parchet etc).
Materiale naturale
Daca este vara, achizitioneaza copilului incaltaminte realizata din panza pentru ca aceasta lasa pielea sa respire, iar in sezonul rece, cel mai potrivit material este pielea. Evita sa achizitionezi pantofi din materiale sintetice care favorizeaza transpiratia picioarelor si implicit aparitia mirosului neplacut si chiar a ciupercilor.
O masura mai mare
Atunci cand cumperi o pereche de incaltari, aminteste-ti de faptul ca piciorul copilului se dezvolta rapid si ca este foarte posibil ca peste 3 luni, perechea respectiva sa nu il mai incapa. Asadar, evita sa ii cumperi pantofi care ii vin fix pe picior. Este foarte posibil ca respectivele incaltari sa il stranga in scurt timp, sa ii provoace basici si, intr-un final, copilul sa refuze sa ii mai poarte.
Verifica unde ajunge degetul mare al copilului atunci cand este incaltat. Daca degetul vine fix in varful pantofului, cere-i vanzatoarei un numar mai mare. De asemenea, asigura-te ca pantofii nu il strang pe copil in lateral. Evident, nu trebuie sa cumperi pantofi cu doua numere mai mari, doar ca este recomandat ca acestia sa fie lejeri si copilul sa se simta bine si comod in ei.
Incaltaminte adaptata anotimpului
Atunci cand cumperi ghete, cizme sau incaltari pentru iarna, ia in considerare faptul ca micutul tau va purta atunci sosete foarte groase si ca ar fi bine ca incaltarile sa fie cu un numar sau chiar doua mai mari. De asemenea, in ceea ce priveste incaltamintea de vara este bine sa optezi pentru un model ceva mai acoperit deoarece pielea copilului este foarte sensibila si se poate rani cu usurinta. Asadar, fiind la o varsta la care poate nu merge inca foarte corect, evita sa-i cumperi papuci de plaja, ci opteaza mai degraba pentru o pereche de sandale mai acoperite.
Proba: cativa pasi si o pirueta
Daca pantofii se incadreaza in standardele de mai sus si pari sa fii convinsa ca ii sunt buni copilului, nu te grabi totusi sa te indrepti cu ei spre casa si sa ii platesti. Roaga-l pe copil sa mearga cativa metri incaltat cu ambii pantofi penru a te asigura ca totul este in regula. Daca el merge normal si nu pare sa fie incomodat, pantofii sunt buni. Daca totusi observi ca schiopateaza, merge intr-o parte, aplecat, pe varfuri sau calcaie, continua cautarile.
Sfat!
Chiar daca ai o fetita, evita sa ii cumperi pantofi cu toc , indiferent cat de mic ar fi acesta. Tocurile provoaca uneori probleme ale coloanei chiar si in cazul femeilor adulte. Asadar, la un copil care se afla in plina dezvoltare, sansele de a intampina astfel de afectiuni sunt cu atat mai mari.